| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Preučevanje vplivov različnih načinov gnojenja na polično kakovost maline (rubus ideus l.) sorte 'himbo top' (rafzaqu)
Avtorji:Voglar, Žan (Avtor)
Tojnko, Stanislav (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Unuk, Tatjana (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Voglar_Zan_2020.pdf (1,54 MB)
MD5: 82837A6884F39AD6B16549DC7C2F9D48
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga (mb22)
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Za preučevanje vplivov različnih načinov gnojenja na polično kakovost malin je bil v letu 2019 izveden poljski poskus v nasadu malin sorte 'Himbo Top'. Uporabili smo tri vodotopna kristalinična gnojila (Solinure 20-20-20 + TE, Hakaphos Violeta 13-40-13, Novatec Solub 14-8-30), aplicirana v različnih fazah rasti preko fertirigacije, ter biostimulator Vitanica Si, apliciran foliarno ob vsakem gnojenju. Osnovno gnojenje je bilo opravljeno s peletiranim hlevskim gnojem (20 kg N/ha). Poskus je temeljil na štirih obravnavanjih: kontrola (20 kg N/ha – brez fertirigacije in namakanja), obravnavanje 2: standard (60,9 kg N/ha), obravnavanje 3: standard + 50 % mineralnega dušika 81,37 kg N/ha ter obravnavanje 4: standard + 50 % N ter biostimulator − 81,48 kg N/ha. V poskusu smo spremljali generativne parametre, kemijsko sestavo plodov ter njihovo polično kakovost. Večji odmerek dušika je imel za posledico večjo povprečno maso plodov, negativni vpliv na vsebnost topne suhe snovi ter spremembo okusa; hkrati večji odmerek dušika zmanjša polično kakovost plodov (vrednoteno preko izgube mase pridelka in pojava bolezni). Biostimulator (Si) ne prispeva k izboljšanju parametrov kakovosti, saj ne zajezi negativnega trenda izgube mase in volumna pridelka ter ne zajezi plesnenja plodov kot posledice uporabe večjih odmerkov dušika.
Ključne besede:maline, dušik, gnojenje, polična, kakovost.
Leto izida:2020
Izvor:Maribor
NUK URN:URN:SI:UM:DK:F4RDMYM6
Število ogledov:170
Število prenosov:48
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:29.07.2020

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Effects of different fertilisation methods on raspberry (rubus idaeus l.) cv. 'himbo top' (rafzaqu) shelf life
Opis:A field trial was conducted in 2019 to assess the effects of different methods of fertilisation on raspberry (Rubus idaeus L.) cv. 'Himbo top' (Rafzaqu) shelf life. Three different water-soluble crystallinic fertilizers (Solinure 20-20-20 + TE, Hakaphos Violeta 13-40-13, Novatec Solub 14-8-30) were administered in different growth phases by means of fertigation, with a simultaneous addition of a plant biostimulant Vitanica Si administered foliarly. In spring, pelleted manure was spread between the rows in a single dose of 20 kg/ha. The experiment consisted of four different treatments: control (20 kg N/ha – without fertigation or irrigation), treatment 2: standard (60,9 kg N/ha), treatment 3: standard + 50 % mineral nitrogen – 81,37 kg N/ha and treatment 4: standard + 50 % mineral nitrogen and biostimulator – 81,48 kg N/ha. The following parameters were monitored: generative parameters, fruit chemical composition and fruit shelf quality. In fruit of plants fertilised with more nitrogen an increase in average weight and a decrease in the content of soluble solids and poorer taste quality were observed. A larger dose of nitrogen decreased the shelf quality of the fruit (observed in larger average weight loss and mold incidence). The added biostimulator was not effective in limiting the negative trends of fruit weight and volume loss as well as the limiting of the development of mold caused by the larger doses of nitrogen and therefore did not contribute to the improvement of the observed quality parameters.
Ključne besede:raspberry, fertilization, nitrogen, shelf, life


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici