| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document

Title:Staranje prebivalstva in izdatki za dolgotrajno oskrbo
Authors:Farazin, Dolores Branka (Author)
Markovič Hribernik, Tanja (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf UN_Farazin_Dolores_Branka_2020.pdf (702,09 KB)
MD5: 673C0D3884B1DEAB01686BEF33BB9B83
 
Language:Slovenian
Work type:Diploma project paper (mb13)
Typology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:EPF - Faculty of Business and Economics
Abstract:V diplomskem projektu se osredotočamo na staranje prebivalstva in njegov vpliv na izdatke za dolgotrajno oskrbo ter na vzdržnost javnih financ v Evropski uniji in Sloveniji. Problem staranja prebivalstva je prisoten praktično v vseh državah članicah Evropske unije in je posledica zniževanja stopenj rodnosti ter podaljševanja pričakovanega trajanja življenja. S tem se povečuje tudi verjetnost, da ljudje v starosti postanejo odvisni od pomoči drugih oseb oziroma potrebujejo dolgotrajno oskrbo, ki jo na splošno predstavimo v prvem poglavju. Nadaljujemo z analizo vpliva staranja prebivalstva na izdatke za dolgotrajno oskrbo, ki se dotika področja vzdržnosti javnih financ. Podatki namreč kažejo na rast staranja prebivalstva tako v Evropski uniji kot v Sloveniji, kar vodi v povečevanje izdatkov za dolgotrajno oskrbo in s tem povzroča pritisk na javne finance, hkrati pa povečuje potrebe po spremembah na področju dolgotrajne oskrbe v posameznih državah. V diplomskem projektu predstavimo tudi urejenost področja dolgotrajne oskrbe v izbranih evropskih državah – v Avstriji, Franciji, Nemčiji, na Švedskem in v Švici. Rešitve, ki so jih te države vpeljale v svoje sisteme, so lahko Sloveniji dobra iztočnica pri pripravi nujno potrebnega Zakona o dolgotrajni oskrbi in zavarovanju za dolgotrajno oskrbo.
Keywords:staranje prebivalstva, dolgotrajna oskrba, vzdržnost javnih financ, Evropska unija, Slovenija, preventiva.
Year of publishing:2020
Publisher:[D. B. Farazin]
Source:Maribor
UDC:336.1
COBISS_ID:39097091 New window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:9BM6HL06
Views:303
Downloads:84
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:EPF
:
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Licences

License:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Link:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Description:The most restrictive Creative Commons license. This only allows people to download and share the work for no commercial gain and for no other purposes.
Licensing start date:15.07.2020

Secondary language

Language:English
Title:Population Ageing and Long-Term Care Expenditures
Abstract:The diploma thesis focuses on the ageing population and its impact on long-term care expenditure and on the sustainability of public finances in the European Union and Slovenia. The problem of population ageing is present in practically all member states of the European Union and is the result of lower birth rates and longer life expectancy. This also increases the likelihood that older people become dependent on the help of others or need long-term care, which is generally presented in the first chapter. We continue with the analysis of the impact of population ageing on long-term care expenditure, which touches on the area of sustainability of public finances. The data shows an increase in the ageing population both in the European Union and in Slovenia, which leads to an increase in expenditure on long-term care and thus puts pressure on public finances, while increasing the need for changes in long-term care in individual countries. In the diploma thesis we also present the regulation of the field of long-term care in selected European countries - in Austria, France, Germany, Sweden and Switzerland. The solutions that these countries have introduced into their systems can be a good starting point for Slovenia in the preparation of the much-needed Long-Term Care and Long-Term Care Insurance Act.
Keywords:population ageing, Long-term care, sustainability of public finances, European Union, Slovenia, prevention.


Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica