| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document

Title:Kriminaliteta in policijsko delo v skupnosti v občini Kamnik : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Informacijska varnost
Authors:Gujtman, Zala (Author)
Eman, Katja (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf VS_Gujtman_Zala_2020.pdf (822,79 KB)
MD5: 95F4BFE943A29F64D03C77334E44D333
 
Language:Slovenian
Work type:Bachelor thesis/paper (mb11)
Typology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:FVV - Faculty of Criminal Justice and Security
Abstract:Zaključno delo predstavlja primerjavo ruralnega in urbanega okolja ter razlike in posebnosti opravljanja policijskega dela na enem in drugem območju. Policijsko delo v skupnosti iz leta v leto dobiva več pozornosti. Usmerjeno je v skupno reševanje problemov, v katerega so vključene, poleg policije, tudi razne organizacije, občina, lokalna skupnost in tako dalje. Prebivalci so prav tako pomemben del zagotavljanja varnosti, saj s svojim mnenjem in sodelovanjem pripomorejo k zmanjšanju možnosti nastanka kaznivih dejanj. Policija se v ruralnih in urbanih okoljih sooča z različnimi problemi in kriminaliteto. V zaključnem delu smo se osredotočili na kazniva dejanja, povezana z uživanjem in preprodajo prepovedanih drog, kazniva dejanja zoper zakonsko zvezo, družino in otroke, kazniva dejanja zoper premoženje, kmetijstvo ter kazniva dejanja zoper okolje, prostor in naravne dobrine. Ugotovili smo, da je pomembno, da se policisti in prebivalci počutijo varne v kraju, kjer živijo. Težavnosti obvladovanja kaznivih dejanj pa se razlikujejo glede na območje. Ljudem vzbuja strah nered v okolju in slab družbeni nadzor. Poleg preučevanja policijskega dela v ruralnem in urbanem okolju, smo pozornost posvetili tudi stopnji kriminalitete v občini Kamnik ter jo primerjali z mestno občino Ljubljano. Ugotovili smo, da se je stopnja kriminalitete tako v občini Kamnik, kot v mestni občini Ljubljana zmanjšala v letih 2013 do 2018. Kot možnost izboljšave trenutnega stanja predlagamo redna in prilagojena izobraževanja za policiste. Prav tako je pomembno, da so prebivalci ozaveščeni, kakšne naloge opravlja policija in kako lahko posamezniki prispevajo k varnosti soseske, kjer živijo. Omenjeno je še posebej pomembno za ruralna okolja, saj v teh območjih prihaja do večje neozaveščenosti o pomoči policije in drugih organizacij. Pozitiven prispevek k izboljšanju policijskega dela pa podajo tudi razne novo nastale študije, ki pomagajo prenesti teorijo predlogov v prakso.
Keywords:diplomske naloge, policijsko delo v skupnosti, ruralno in urbano okolje, kriminaliteta, Kamnik
Year of publishing:2020
Year of performance:2020
Place of performance:Ljubljana
Publisher:[Z. Gujtman]
Number of pages:VI, 42 str.
Source:Ljubljana
UDC:351.78(043.2)
COBISS_ID:22658307 New window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:ZNSSBIHD
Views:285
Downloads:140
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:FVV
:
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Secondary language

Language:English
Title:Crime and community policing in municipality of Kamnik
Abstract:The following thesis presents a comparison of rural and urban environments, as well as the differences and peculiarities of police work in these areas. Community policing receives more attention every year and is focused on collectively solving problems which, in addition to the police, includes various organizations, municipalities, the local communities and so on. Residents are also an important part of ensuring safety, as they help to reduce the risk of crime through their actions and cooperation. The police face a variety of problems and crime in rural and urban areas. In the following thesis we focused on crimes related to the use and trafficking of illegal drugs, domestic violence, theft and destruction of property, agriculture, and crimes involving the environment and natural resources. We discovered that it’s important that police officers and residents feel safe in their own community. The difficulties of crime management vary from area to area. People are getting more concerned and frightened by the disorder in the environment and poor social controls. In addition to studying police work in rural and urban areas, we also focused on the level of crime in the municipality of Kamnik and compared it to the largest municipality of Ljubljana. We concluded that the crime rates decreased in both municipalities, between the years of 2013 to 2018. As an opportunity to improve the current situation, we suggest regular training and education of the local police officers. It is also important for the residents to be aware of the purpose of policing and how individuals can contribute to the safety of their own neighbourhoods. This is particularly important for rural areas as there is a growing lack of awareness to the help the police force and other organizations. New studies are also showing a positive contribution to the improvement of policing, by teaching how to transform theory into practice. 
Keywords:community policing, urban and rural area, crime, Kamnik


Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica