| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Zmanjšana občutljivost in odpornost bakterij proti razkužilom
Avtorji:Pušnik, Marko (Avtor)
Duh, Darja (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Šostar Turk, Sonja (Komentor)
Rozman, Urška (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Pusnik_Marko_2020.pdf (607,97 KB)
MD5: 886B39A1B127CF10E74FB3781F0590D9
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga (mb22)
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
Opis:Razkužila se na področju zdravstva v kliničnih okoljih, industriji in domačih gospodinjstvih množično uporabljajo že več desetletij. Kljub dolgotrajni učinkovitosti pri zatiranju mikroorganizmov, je bilo podanih že več poročil in primerov o nastanku odpornosti na specifična razkužila pri bakterijah, ki so odporne proti antibiotikom (npr. MRSA, VRE, ESBL), kakor tudi multipli in vitro rezultati, ki podpirajo dejstvo, da se občutljivost bakterij skozi čas manjša in s tem veča možnost nastanka mutiranih sevov. To poleg dosedanje problematike odpornosti bakterij proti antibiotikom predstavlja dodatno obremenitev zdravstvenega sistema.
Ključne besede:Odpornost, razkužila, občutljivost, mikroorganizmi, antibiotiki
Leto izida:2020
Založnik:[M. Pušnik]
Izvor:Maribor
UDK:579.8:615.28:614.48(043.2)
COBISS_ID:26229507 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:YLKEHTWY
Število ogledov:260
Število prenosov:73
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FZV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:24.05.2020

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Redused susceptibility and resistance of bacteria against disinfectants
Opis:Disinfectants in general have been widely used in healthcare in clinical settings, industry and domestic households for many decades. Despite long-term efficacy against microorganisms, several reports and cases with the emergence of resistance to specific disinfectants in antibiotic-colonized bacteria (eg. MRSA, VRE, ESBL) have been reported, as well as multiple in vitro results supporting the fact that bacterial susceptibility over time, increases the potential for mutant strains to develop. This represents an additional burden on the health sector to the already existing problem of bacterial resistance to antibiotics, which is ongoing.
Ključne besede:Resistance, disinfectants, susceptability, microorganisms, antibiotics


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici