| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Različni načini oskrbe vinogradnih tal in njihov vpliv na fizikalne in biološke lastnosti tal
Avtorji:Breznik, Marko (Avtor)
Vršič, Stanislav (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Pulko, Borut (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Breznik_Marko_2020.pdf (1,52 MB)
MD5: 3D330F92074A4318E202A1A6FC5B3548
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga (mb22)
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:V letih 2014, 2015 in 2016 smo proučevali vpliv različnih načinov oskrbe vinogradnih tal (ozelenitev tal, uporaba herbicidov v vrsti in po celotni površini, zastiranje tal s slamo in plitva obdelava tal v primerjavi s kontrolo − travnik) na maso in število deževnikov (m2) in njihovo razporeditev glede na globino tal. V vseh terminih vzorčenja je bilo najmanjše število in masa deževnikov v herbicidnem pasu, največje pa v večini terminov v ozelenjenih in s slamo zastrtih tleh, razen v prvem letu poskusa (9. 8. in 13. 10. 2014), ko je bilo največje število deževnikov pri uporabi herbicida po celotnem medvrstnem prostoru (268/m2, 218/m2) in pri vzorčenju 13. 6. 2015, ko je bila v tem obravnavanju tudi največja masa. Pri uporabi herbicida po celotni površini in pri plitvi obdelavi tal smo ugotovili trend zmanjševanja števila in mase deževnikov, kar kaže na poslabšanje razmer v tleh zaradi manjše količine odmrlih rastlinskih ostankov, ki predstavljajo glavno hrano za deževnike. Najvišja temperatura (v poletnih terminih vzorčenja > 25°C) in najmanjša vsebnost vode (od 8,9 % do 11 %), v zgornjem horizontu tal (0–15 cm) je bila pri plitvi obdelavi tal ter herbicidu po celotni površini in v vrsti, zaradi večje izpostavljenosti tal sončnemu sevanju. Najnižjo temperaturo tal v poletnem obdobju (med 14,5 °C in 20,4 °C) in največjo vsebnost vode (14,1 %) pa smo izmerili pri zastirki.
Ključne besede:oskrba vinogradnih tal, deževniki, temperatura tal, vsebnost vode v tleh
Leto izida:2020
Izvor:Maribor
NUK URN:URN:SI:UM:DK:FOZCKFUV
Število ogledov:307
Število prenosov:89
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:19.05.2020

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Different vineyards soils management systems and their impact on physical and biological soil properties
Opis:In 2014, 2015 and 2016, the impact of different soil management systems (permanent green cover, use of herbicides within the row and entire the surface, straw mulch and shallow soil tillage compared with meadow-control) on the weight and number of earthworms (m2) and their distribution in various horizons of the soil were studied. The lowest number and weight of earthworms in all sampling periods were observed in the herbicidal zone within the rows, while the highest weight and number were found in the permanent green cover and straw mulch several terms, with the exception of two sampling periods in the first year of the experiment (9. 8. and 13. 10. 2014), when the highest number was observed in the treatments with the herbicides use on the entire surface, 268/m2 and 218/m2 respectively, while the sampling on 13. 6. 2015 also revealed the largest weight of earthworms in the same treatment. The use of herbicide on the entire surface and shallow tillage showed a trend of a decreased number and weight of earthworms, which indicates a deterioration of soil conditions and a smaller amount of dead plant residues, which is the main food for earthworms. The highest temperature (in summer sampling periods > 25 °C) and the lowest water content (from 8.9 % to 11 %) were in the upper soil horizon (up to 15 cm deep) in the shallow soil tillage treatments and the use of herbicides within the row and the entire surface, due to increased exposure to solar radiation. The lowest temperature of soil during summer (between 14.5 °C and 20.4 °C) and the highest water content (14.1 %) were measured in the case of straw mulch usage.
Ključne besede:soil management systems, earthworms, soil temperatures, soil water content


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici