| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Možnost uporabe taninov za zatiranje skladiščnih bolezni jablane
Avtorji:Kmetec, Gregor (Avtor)
Lešnik, Mario (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Unuk, Tatjana (Komentor)
Datoteke:.pdf UN_Kmetec_Gregor_2020.pdf (1,84 MB)
MD5: BCB52C4964AD9EED1E9C489D9B0B4FB7
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:V diplomski nalogi smo preizkušali možnost zatiranja gliv povzročiteljic skladiščnih bolezni jabolk (Neofabrea, Botrytis, Penicillium in druge) s potapljanjem jabolk pred skladiščenjem v raztopino taninov pri temperaturi vodne raztopine 20 ℃ in 52 ℃. Za poskus smo uporabili dva pripravka, in sicer Farmatan ter Tanimil SCC (oba proizvaja Tanin d.d. Sevnica). Farmatan prašek je suhi taninski ekstrakt kostanja, ki deluje adstingentno, blago antiseptično, obarja beljakovine in zavira rast nekaterih gliv. Farmatan liqid je tekoči preparat, ki poleg taninov vsebuje še mono-, di- in trigliceride maslene kisline. Tanimil SCC je mešanica tanina, natrijevega acetata, esencialnih olj ter v organske komplekse vezanega cinka. Jabolka so bila po potapljanju in odcejanju skladiščena v komori s kontrolirano atmosfero od 17. 11. 2016 do 15. 02. 2017. Po zaključenem skladiščenju je ocenjevanje plodov izvedlo večje število strokovnjakov s Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede UM in podjetja EVROSAD d. o. o. Krško. Ugotovili smo, da je delež plodov, napadenih od gliv, značilno upadel zaradi tretiranja s toplo vodo in da je bil učinek taninov manj pomemben od učinka tople vode. Učinkovitost pripravkov (% Abbot) je bila pri različnih glivah različna in je znašala od 5 % do 70 %. Preprost preizkus glede morebitnega priokusa, ki bi ga lahko pridobila jabolka tekom tretiranja je pokazal, da uporaba taninov nesporno vpliva na manjšo všečnost okusa plodov.
Ključne besede:tanini, kostanj, skladiščne bolezni, zatiranje, jabolka
Leto izida:2020
Izvor:Maribor
NUK URN:URN:SI:UM:DK:S0K00RKN
Število ogledov:414
Število prenosov:46
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:12.05.2020

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Options of Using Tannins for Controlling Apple Storage Diseases
Opis:The result of testing the options for controlling apple storage diseases (Neofabrea, Botrytis, Penicillium and others) by dipping apples into a solution of tannins at temperatures of 20 ℃ and 52 ℃ before storage were investigated. We studied two tannin containing preparations namely Farmatan and Tanimil SCC (both produced by Tanin d.d. Sevnica). Farmatan powder is a dry chestnut extract that works mildly astringently, midly antiseptic, breaks down protein and inhibits the growth of some fungi. Farmatan liqid is a liqid preparation wich contains, in addition to tannins, mono-, di- and triglycerides of butyric acid. Tanimil SCC is a mixture of tannin, sodium acetate, essential oils and organic zinc. After the dipping and drying, the apples were stored in a controlled atmosphere from 17.11.2016 to 15.02.2017. The apple grading was carried out by experts from the Faculty of Agriculture and the EVROSAD d. o. o. Krško Company, after the storage was completed. We came to the conclusion, that the application of hot water reduced the proportion of fruits that were infected by fungi. Tannin application was less effective in storage diseases reduction. The preparation efficiency (% Abbot) was different in different types of fungi and varied from 5 % to 70 %. A simple test of potential aftertaste has shown that the use of tannins has a significant impact on apple taste.
Ključne besede:tannins, chestnut, storage diseases, control, apple


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici