| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Preiskovanje kraja onesnaženja okolja
Avtorji:ID Dobovšek, Bojan (Avtor)
ID Praček, Robert (Avtor)
ID Petrović, Borislav (Avtor)
Datoteke:URL https://www.fvv.um.si/rv/arhiv/2011-1/06_DobovsekPracekPetrovic.html
 
URL https://www.fvv.um.si/rv/arhiv/2011-1/06_DobovsekPracekPetrovic.pdf
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Znanstveno delo
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:FVV - Fakulteta za varnostne vede
Opis:Namen prispevka: Namen prispevka je na osnovi analize dosedanjih ogledov kraja onesnaženja pripraviti priporočila za postavitev skupin za izvajanje ogledov in izdelati smernice za njihovo delo v bodoče. Avtorji se omejijo na delo ogledne skupine na kraju onesnaženja v Sloveniji. Poskušajo odgovoriti na vprašanje, katera so tista opravila na kraju ogleda, ki so potrebna za kvalitetno izvedbo predkazenskega postopka in kako to izvesti, da pri tem ogledniki ne bi bili pri delu ogroženi ali izpostavljeni nevarnosti. Metode: Avtorji v delu analizirajo dostopne vire in izvedejo pilotsko raziskavo med izvajalci ogledov in predstavniki pravosodja. V ta namen uporabijo metodo intervjuja s posameznimi strokovnjaki, njihove odgovore pa analizirajo in združijo v posamezne segmente. Za obdelavo rezultatov so uporabili model relacijske baze podatkov QFD (Quality Function Deployment – razvitje funkcij kakovosti) oz. znotraj nje t. i. matriko HOQ (House of Quality – Hiša kvalitete). Ugotovitve: Iz analize dela izhaja potreba po vzpostavitvi posebne profesionalne službe, ki bi se ukvarjala s problematiko onesnaženja, predvsem s tehničnega, seveda pa tudi s preiskovalnega vidika. Menimo, da bi bilo potrebno razmisliti o vzpostavitvi skupine oglednikov, ki bi opravljali tovrstne oglede po celi Sloveniji, ne glede na meje posameznih regij. Ti ekološki ogledniki bi v svojem rednem delovnem času opravljali redna dela kriminalističnega tehnika oz. kriminalista v svoji regiji. Teh skupin bi bilo največ 5, bi pa bile dobro usposobljene in opremljene za delo v primerih onesnaženja okolja. Tako usposobljena skupina bi lahko ustrezno skrbela tudi za svojo varnost in varnost sodelujočih. Praktična uporabnost: Izsledki projekta nam bodo pokazali tista najpomembnejša opravila in znanja, ki jih mora ogledna skupina opraviti in imeti na kraju onesnaženja okolja. Prav tako bodo podane smernice, ki bodo izpostavile vprašanje varnosti in opozorile na samo varnostno obnašanje pri opravljanju ogleda onesnaževanja okolja. Izvirnost/pomembnost prispevka: Prispevek prvenstveno analizira izvajanje ogledov onesnaženja okolja v Sloveniji.
Ključne besede:ekološka kriminaliteta, ogled kraja kaznivega dejanja, onesnaženje okolja, kriminalistično preiskovanje
Status publikacije:Objavljeno
Verzija publikacije:Objavljena publikacija
Leto izida:2011
Št. strani:str. 39-52
Številčenje:Letn. 13, št. 1
PID:20.500.12556/DKUM-76263 Novo okno
UDK:343.98:504
COBISS.SI-ID:2081770 Novo okno
ISSN pri članku:1580-0253
NUK URN:URN:SI:UM:DK:CDD54YCP
Datum objave v DKUM:05.05.2020
Število ogledov:818
Število prenosov:39
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:Ostalo
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Gradivo je del revije

Naslov:Varstvoslovje
Skrajšan naslov:Varstvoslovje
Založnik:Ministrstvo za notranje zadeve Republike Slovenije, Visoka policijsko-varnostna šola, Ministrstvo za notranje zadeve Republike Slovenije, Visoka policijsko-varnostna šola, Univerza v Mariboru, Fakulteta za policijsko-varnostne vede, Univerza v Mariboru, Fakulteta za varnostne vede
ISSN:1580-0253
COBISS.SI-ID:99492352 Novo okno

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:05.05.2020

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Solving problems related to environmental crime investigations
Opis:Purpose: The main purpose of thereto related research work is to provide analyses of state institutions’ actual responses to the environmental crime at crime scenes and to propose solutions for better future work. Design/Methods/Approach: For this purpose, authors apply in-depth target interviews with police officers, prosecutors and judges in order to define appropriate crime scene investigation procedures for recovering the evidence supporting the ensuing procedures in courts. For this reason, these in-depth interviews consist of questions regarding different views on the problems of investigating environmental crime and, in particular, the collection of evidence gathered from a crime scene. Further, crime scene security and safety issues are defined. Findings: The main problem in investigating environmental crimes is that, according to our latest experience, it is generally difficult to collect proper evidence on which to substantiate relevant endicment charges. More specifically, though the circumstances, attributes and consequencess of such crimes may be readily available, the major remaining unresolved issue is usually the identity of the offender(s). In such cases, good cooperation among competent institutions is of crucial importance. The dividing line among the competences or jurisdiction of particular institutions (e.g. the police, forensics, and the inspectorate) is very thin, and it often happens that these have to solve an issue falling under their mutual jurisdiction. Finally, solutions for the future crime scene procedures performed by police and harmonisation of the procedures regarding environmental crime are proposed. Originality/Value: In the first place, the paper analyzes data about problems of investigating environmental crime in Slovenia.
Ključne besede:investigation, crime scene, environmental crime


Zbirka

To gradivo je del naslednjih zbirk del:
  1. Varstvoslovje

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici