| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document Help

Title:Victim-offender mediation and observance of procedural rights in the Macedonian juvenile justice system : competitive or balancing?
Authors:ID Mirčeva, Stojanka (Author)
ID Stefanovska, Vesna (Author)
ID Gogov, Bogdancho (Author)
Files:.pdf 01_Mirceva_Stefanovska_Gogov_rV_2015-1.pdf (350,84 KB)
MD5: E01F9355D4F6F7D158CA113D9E357FCF
PID: 20.500.12556/dkum/fc17999f-9747-4e1e-b52a-f592134e1587
 
URL https://www.fvv.um.si/rV/arhiv/2015-1/01_Mirceva_Stefanovska_Gogov_rV_2015-1-E.html
 
Language:English
Work type:Scientific work
Typology:1.01 - Original Scientific Article
Organization:FVV - Faculty of Criminal Justice and Security
Abstract:Purpose: The paper examines the observance of procedural rights of the parties referred to Victim-Offender Mediation (VOM) in the Justice System for Children (JSC), and particularly pioneering practice associated with challenges pertaining to the multicultural character of the community. Design/Methods/Approach: Analysis is based on qualitative data collected by using in-depth interviews and document analysis. Sources of data were relevant stakeholders in the referral procedure, the Child and the Victim, as well as court/prosecutors files. In-depth interviews were carried out with 17 stakeholders to capture professional attitudes, attached meanings and experience of the respondents in relation to VOM. Document analysis as a data collection technique was applied to two prosecutor’s files and one court file which, at present, are the only cases of VOM in JSC. Findings: The main findings pertain to the indispensable recognition that meanings attributed to VOM in JSC, as well as expectations, vary extensively among respondents. In turn, this situation shapes the procedural rights of the parties in 3 VOM cases. In addition, basic principles of VOM are implemented in line with the perceived significance of procedural rights in VOM cases. Research Limitations / Implications: The findings relate only to respondents’ attitudes and views on VOM as well as data contained in court/prosecutor’s files. In-depth knowledge on the implementation of procedural rights during VOM process is missing due to the impossibility for participatory observation of the joint meetings. Originality/Value: While across Europe much research on balancing VOM principles and fair trial standards has been conducted, no research at all has been carried out in Macedonia in relation to VOM in JSC. This small scale survey is particularly valuable in filling up the existing empirical gap, and findings might be used as a basis for developing system prerequisites for VOM.
Keywords:victim-offender mediation, child offenders, victims, Macedonian Justice System for Children
Publication status:Published
Publication version:Version of Record
Year of publishing:2015
Number of pages:str. 5-23
Numbering:Letn. 17, št. 1
PID:20.500.12556/DKUM-76122 New window
UDC:343.1(495.6)
ISSN on article:1580-0253
COBISS.SI-ID:2958314 New window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:2OJAT0AL
Publication date in DKUM:16.04.2020
Views:846
Downloads:46
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:Misc.
:
Copy citation
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:Bookmark and Share


Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Record is a part of a journal

Title:Varstvoslovje
Shortened title:Varstvoslovje
Publisher:Ministrstvo za notranje zadeve Republike Slovenije, Visoka policijsko-varnostna šola, Ministrstvo za notranje zadeve Republike Slovenije, Visoka policijsko-varnostna šola, Univerza v Mariboru, Fakulteta za policijsko-varnostne vede, Univerza v Mariboru, Fakulteta za varnostne vede
ISSN:1580-0253
COBISS.SI-ID:99492352 New window

Licences

License:CC BY 4.0, Creative Commons Attribution 4.0 International
Link:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
Description:This is the standard Creative Commons license that gives others maximum freedom to do what they want with the work as long as they credit the author.
Licensing start date:16.04.2020

Secondary language

Language:Slovenian
Title:Mediacija in zaznavanje procesnih pravic v makedonskem sistemu sodstva za mladoletnike : tekmovanje ali uravnoteženje?
Abstract:Namen prispevka: Članek obravnava zaznavanje procesnih pravic strank v mediaciji med žrtvami in storilci kaznivih dejanj (Victim-Offender Mediation – VOM) v makedonskem sistemu sodstva za mladoletnike (Justice System for Children – JSC) ter novih praks in izzivov, ki se na tem področju porajajo v multikulturni skupnosti. Metode: Raziskava temelji na kvantitativnih podatkih, ki so bili pridobljeni z intervjuji in analizo dokumentov. Vir podatkov so glavni deležniki v zadevnih postopkih ter izbrano gradivo iz sodnih in tožilskih spisov. Izvedenih je bilo 17 intervjujev s ciljem pridobiti podatke oz. informacije o pogledih in izkušnjah respondentov v zvezi s postopki mediacije. Analiza dokumentov kot oblika tehnike zbiranja podatkov je bila uporabljena pri analizi dveh tožilskih in enega sodnega spisa, ki trenutno predstavljajo edine znane primere mediacije v makedonskem sistemu sodstva za mladoletnike. Ugotovitve: Glavne ugotovitve raziskave vključujejo spoznanje, da se pomeni, ki jih pripisujejo procesnim pravicam v mediaciji med žrtvami in storilci v sistemu sodstva za mladoletnike ter pričakovanja v zvezi s temi postopki, pri respondentih pomembno razlikujejo. Ta okoliščina, po drugi strani, pomembno vpliva na zaznavanje procesnih pravic strank v mediaciji, pri čemer pomen, ki se pripisuje procesnim pravicam, pomembno vpliva tudi na zaznavanje temeljnih načel mediacije. Omejitve/uporabnost raziskave Ugotovitve raziskave se nanašajo izključno na zaznave in stališča respondentov o mediaciji med žrtvami in storilci kaznivih dejanj ter na podatke, ki so vsebovani v sodnih in tožilskih spisih. Zaradi omejenih možnosti opazovanja z udeležbo v postopkih pričujoča raziskava ne prinaša izvirnega vpogleda v uresničevanje procesnih pravic v postopkih mediacije. Izvirnost/pomembnost prispevka: V Evropi so bile izvedene številne raziskave o temeljnih načelih in standardih poštenega postopka mediacije med storilci in žrtvami v sistemu sodstva za mladoletnike. Prav nasprotno velja za Makedonijo, kjer tovrstnih empiričnih raziskav ne zasledimo. Pomen pričujoče raziskave je zapolniti te praznine, pri čemer bi njene ključne ugotovitve lahko služile kot podlaga za razvoj sistemskih izhodišč postopkov mediacije.
Keywords:kazniva dejanja, žrtve, storilci, mediacija, mladoletniki, Makedonija


Collection

This document is a part of these collections:
  1. Varstvoslovje

Comments

Leave comment

You must log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica