| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Krizna komunikacija v ukc ljubljana
Avtorji:Lamovšek, Luka (Avtor)
Ferjan, Marko (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf VS_Lamovsek_Luka_2020.pdf (1,17 MB)
MD5: B7D3DC4FB369741B718CA5B7C5A452C4
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FOV - Fakulteta za organizacijske vede
Opis:Dandanes je podjetništvo velik »hit«, še posebej za mlade. Velika so tako gospodarska rast kot tudi pričakovanja podjetnikov. V zadnjem času je nastalo mnogo velikih in malih podjetij in s tem je evforija podjetništva pripeljala do velike konkurence na trgu. Rast podjetij je v današnjem svetu zelo zavedajoče, to je še bolj izrazito pri malih podjetjih, v velikih pa se rado zgodi, da padejo v nek ciklus procesa znotraj podjetja. Zato je vodstvo organizacij pozorno na to, kaj se dogaja v podjetju in tako prezrejo simptome krize in že nastale krize v podjetju, ki jih lahko pripelje do rdečih številk ali celo stečaja. Zato je zelo pomembno poznavanje kriznega komuniciranja v celotnem podjetju in seznanjenost vseh udeležencev podjetja z njihovim kriznim načrtom. Krizno komuniciranje omeji škodo ali celo prepreči, da bi do krize dejansko prišlo, saj jo v organizaciji pravočasno opazijo. In naše mnenje je, da je poznavanje kriznega komuniciranja v podjetju pomembno za obstoj in uspešno delovanje podjetja tako v krizi kot na vrhuncu. Krizno komuniciranje ima lahko pomembno vlogo pri tem, da se podjetje obdrži na trgu in, da je poslovno uspešno. V privatnem sektorju so podjetja bolj izpostavljena krizam, saj jim konkurira več podjetij, poleg tega so podjetja manj zavarovana kot pa v javnem sektorju. Kljub temu tudi v javnem sektorju kriza ne počiva, saj tudi prihaja do stečajev ali kriz, ki so veliko bolj odmevne kot katerekoli druge. Zato smo se z raziskavo obrnili na kadrovsko službo Univerzitetnega Kliničnega Centra Ljubljana (v nadaljevanju UKCL), ki pa je ena najbolj napadenih in izpostavljenih organizacij v Republiki Sloveniji. Namen diplomskega dela je primerjati in ugotavljati uporabo kriznega komuniciranja v času krize in ugotoviti dejavnike, ki spodbujajo krizo v organizaciji, ter ugotoviti vzroke za krizo. Raziskali smo tudi, kako lahko preprečimo in odreagiramo na določeno krizo v primeru, ko napade organizacijo in delovanje organizacije. Temeljni cilj je predstaviti, kako se UKCL pripravi na krizo v določeni situaciji, zbere informacije, določi tim. Glede na to, da je UKCL ena najbolj izpostavljenih organizacij pri naravnih nesrečah, ki »pripeljejo« paciente v ambulanto, smo se dotaknili njihovega poznavanja organizacije FEMA in njihovega načrta v primeru naravnih kriz. Raziskava je bila osredotočena na njihovo komuniciranje v času krize, kakšen imajo krizni načrt; ugotovili smo, ali se podjetje pravočasno zaveda krize in, ali je reakcija zaposlenih in vodstva odločilna za rešitev krize. Ugotovili smo, da se UKCL zaveda kriz, kot tudi, da je dobro pripravljen na krize s kriznimi načrti za vsak določen oddelek, in da so v zelo dobrem odnosu z mediji in splošno javnostjo.
Ključne besede:Krizna komunikacija, kriza, FEMA, krizni komunikacijski načrt, Univerzitetni klinični center Ljubljana
Leto izida:2020
Izvor:Maribor
COBISS_ID:36889603  Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:LANPRZXA
Število ogledov:168
Število prenosov:41
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FOV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:23.03.2020

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Crisis communication at umc ljubljana
Opis:Entrepreneurship is a big hit these days especially for young people. Economic growth is high and entrepreneurs' expectations are as well. Against this background we have many large and small businesses already in existence so there is more competition in every craft every day. Business growth is very conscious in today's world as well as in large companies where many times they fall into a certain cycle. Therefore, many times corporate executives pay little attention to what is going on in the company and ignore the symptoms of crises respectively pre-existing business crises that can lead to red numbers or even bankruptcy. Therefore, it is very important to know crisis communication throughout the company and to make all the participants of the company aware of their contingency plan. Crisis communication can limit a great deal of damage or even prevent crises from actually occurring because they see it in a timely manner. And our opinion is that knowledge of crisis communication in a company is extremely important for the existence and successful functioning of the company in crisis or at the very top of the company, as well as it has a lot of merit to keep the company on the market as if it is successful. In the private sector they are certainly more exposed to crises because there is more competition and less insurance than in the public sector but there are bankruptcies or crises that are much more high profile than any other. That is why we turned to the Human Resources department of the University Clinical Centre Ljubljana (hereinafter UCCL) which is one of the most attacked or exposed organizations in the Republic of Slovenia. The purpose of the diploma thesis is to compare and determine the use of crisis communication in times of crisis and to identify the actual factors that drive the crisis in the organization and the causes of the crisis. We also explored how we can prevent and respond to a particular crisis when it comes to the organization and functioning of the organization. The basic goal is to present how the UCCL prepares for a crisis in a given situation, gathers information, determines a team. Given that UCCL is one of the most exposed organizations to the natural disasters that “bring” patients to the infirmary we have touched on their knowledge of FEMA organisation and their plan in the event of natural crises. The research focused on their communication in times of crisis and what kind of crisis plan they had. We found out if the company was aware of the crisis in time or too late and whether the reaction of employees and management was decisive for solving the crisis. We have found that UCCL is aware of crises as well as well-prepared for crisis with crisis plans for each specific department. As well as in very good relations with the media and the general public.
Ključne besede:crisis communication, crisis, FEMA, crisis communication plan, University Clinical Centre Ljubljana


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici