| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Vpliv plevelov na rast, razvoj in kakovost hmelja
Avtorji:Simončič, Andrej (Avtor)
Lešnik, Mario (Recenzent)
Perša, Jan (Tehnični urednik)
Datoteke:URL http://press.um.si/index.php/ump/catalog/book/427
 
URL http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:doc-P9RL036I
Opis: Dostop z namenskih računalnikov v prostorih NUK
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Neznano ()
Tipologija:2.01 - Znanstvena monografija
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:V petletni raziskavi na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije v Žalcu je bil preučevan vpliv zastopanosti različnih plevelnih vrst na rast hmelja ter količino in kakovost pridelka. V poljskih poskusih je bila opravljena raziskava vpliva vrste in števila plevelov ter časa trajanja zapleveljenosti na količino in kakovost pridelka ter razvoj hmelja. Iz rezultatov je razvidno, da enoletni pleveli v prvih dveh letih izvajanja poskusov ne glede na število in čas trajanja zapleveljenosti niso statistično značilno vplivali na količino in kakovost pridelka, medtem ko se je pozneje, z leti, negativen vpliv pri beli metliki in srhkodlakavem ščiru večal. Pri zapleveljenosti z večletnimi pleveli, kot so navadni gabez, topolistna kislica in njivski slak, so bili slabša rast ter manjši in manj kakovosten pridelek hmelja ugotovljeni že od drugega leta raziskave dalje. Pri triletnem preučevanju vpliva različnih načinov namakanja na razvoj plevela ter hmelja in posledično vpliva na pridelek hmelja je bilo ugotovljeno, da lahko različni načini namakanja vplivajo na razvoj plevela. Vendar pa kljub razlikam v masi plevela vpliv različnih sistemov namakanja na pridelek hmelja ni bil statistično značilen.
Ključne besede:hmelj, pleveli, interakcija plevel-hmelj, zatiranje plevelov, namakanje hmelja in pleveli, pridelek hmelja, kakovost hmelja
Kraj izvedbe:Maribor
Založnik:Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
Št. strani:142 str.
Izvor:Maribor
ISBN:978-961-286-292-3
UDK:633.791:632.51:663.423:582.630.2
URN:URN:NBN:SI:doc-P9RL036I
COBISS_ID:97006337 Novo okno
DOI:10.18690/978-961-286-292-3 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:VUJ4JXTE
Število ogledov:255
Število prenosov:60
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:Ostalo
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The Influence of Weeds on the Growth, Development and Quality of Hops
Opis:Five-year research has been carried out at the Slovenian Institute for Hop Research and Brewing in Žalec to study the influence of weeds on hop growth and the quantity and quality of yield. In field trials the influence of different weed species, their number and weediness duration on the quantity and quality of yield, including hop growth was studied. It was established that annual weeds regardless of their number and weediness duration did not statistically significantly affect the yield quantity and quality in the first two years, while the negative effect of Chenopodium album and Amaranthus retroflexus increased after a few years. Weediness caused by perennial weeds, such as Symphytum officinale, Rumex obtusifolius and Convolvulus arvensis impaired hop growth already in the second year of research resulting in smaller and lower yield quality. While studying the influence of various types of irrigation on weed and hop development and their consequential effect on the hop yield in the three-year field trials, it was found that the development of weeds could be influenced by different types of irrigation. Despite the differences in the weed mass, the influence of different irrigation systems on the hop yield was not statistically significant.
Ključne besede:hops, weeds, hops-weeds interaction, weed control, hops irrigation and weed, hops yield, hop quality


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici