| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Probiotiki in drugi koristni mikroorganizmi ter pomen fermentiranih živil za krepitev zdravja
Avtorji:Leber, Evelin (Avtor)
Fijan, Sabina (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Rogelj, Irena (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Leber_Evelin_2019.pdf (546,61 KB)
MD5: 497F5F89B0C79273133A835E3B1FCDAE
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga (mb22)
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
Opis:Magistrsko delo se osredotoča na probiotike in fermentirana živila ter na to, kako z njimi pripomoremo h krepitvi zdravja. Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki v ustreznih količinah ugodno vplivajo na zdravje gostitelja. Učinke probiotičnih mikroorganizmov povezujemo z imunskim sistemom gostitelja in ravnovesjem črevesne mikrobiote v prebavilih. Pomembno vlogo imajo tudi pri uravnavanju kožne ter vaginalne mikrobiote. Fermentirana živila nastajajo s procesom fermentacije, med katero mikroorganizmi s svojimi encimi razgradijo organske spojine do kislin in drugih metabolitov. Najbolj pogosti so fermentirani mlečni izdelki, poznamo pa tudi fermentirano sadje, zelenjavo, žita, čaje, meso, zelišča itd. Probiotiki in fermentirana živila po študijah kažejo pozitivne učinke na zdravje v primeru njihove dolgoročne uporabe in so dokazano koristni in nepogrešljivi pri zdravem načinu življenja. Natančnih mehanizmov delovanja probiotikov in fermentiranih živil na zdravje še ne razumemo v celoti. Vemo pa, da lahko delujejo zelo različno na vsakega posameznika in v odvisnosti od seva koristnega mikroorganizma. Današnja živilska industrija si prizadeva za inovativno proizvodnjo z nenehnim uvajanjem novih izdelkov, ki imajo pozitiven učinek na zdravje ljudi. Živila, za katera trdijo, da pozitivno vplivajo na zdravje z zmanjšanjem tveganja za razvoj določenih bolezni ali izboljšanjem splošnega stanja organizma, sodijo med hrano nove generacije, mednje med drugim spadajo tudi fermentirana živila in probiotiki. Dokazano zmanjšujejo stres, raven holesterola in glukoze v krvi, pozitivno vplivajo na črevesno mikrobioto, zmanjšujejo krvni tlak in telesno težo.
Ključne besede:fermentacija, hrana, imunski sistem, alergija, vloga medicinske sestre
Leto izida:2019
Založnik:[E. Leber]
Izvor:Maribor
UDK:613.292:602.3(043.2)
COBISS_ID:2559652 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:J9UR8WUT
Število ogledov:447
Število prenosov:121
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FZV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:21.11.2019

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Probiotics and other beneficial microorganisms and the importance of fermented foods for health promotion
Opis:This master's thesis is focused on probiotics and fermented foods and how they contribute to health promotion. Probiotics are living microorganisms that, when administered in adequate amounts, confer a beneficial effect on the health of the host. The effects of probiotic microbes are associated with host immunity and gastrointestinal microbial balance in the gastrointestinal tract. They have an important role in the balance of the skin and vaginal microbiota. Fermented foods are produced by the process of fermentation, during which microorganisms use their enzymes to, break down organic compounds to acids and other metabolites. The most common are fermented dairy products, there are also many fermented fruits, vegetables, cereals, teas, flesh, herbs, etc. According to studies probiotics and fermented foods exhibit positive health effects with long-term use and are proven useful and indispensable in a healthy lifestyle. The exact action of probiotics and fermented foods is still not fully understood. But it is known that they work very differently on each individual and depending on the particular strains. Today's food industry is striving for innovative production by continuously introducing new products that have a positive effect on human health. Foods that are declared to have a positive effect on health by reducing the risk of developing certain diseases or improving the general state of the organism, are included in new generation foods such as fermented foods and probiotics. They have proven to reduce stress, blood cholesterol and glucose levels, positively influence the gut microbiome, reduce blood pressure and body weight.
Ključne besede:fermentation, food, immune system, allergy, the role of a nurse


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici