Naslov: | Vsebnost mikotoksinov T-2, HT-2 in deoksinivalenola v živilih in krmi v Sloveniji med leti 2012 in 2016 |
---|
Avtorji: | ID Oblak, Maja (Avtor) ID Šostar Turk, Sonja (Mentor) Več o mentorju...  ID Langerholc, Tomaž (Komentor) ID Blaznik, Urška (Komentor) |
Datoteke: | MAG_Oblak_Maja_2019.pdf (1,26 MB) MD5: 42767F662041117DA4926876A6FCE71C
|
---|
Jezik: | Slovenski jezik |
---|
Vrsta gradiva: | Magistrsko delo/naloga (mb22) |
---|
Tipologija: | 2.09 - Magistrsko delo |
---|
Organizacija: | FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
|
---|
Opis: | Mikotoksini so sekundarni metaboliti nekaterih plesni in so naravna onesnaževala v živilih in krmi. Analizirana je bila vsebnost mikotoksinov deoksinivalenol (DON), T-2 in HT-2 v vzorcih živil in krme med leti 2012 - 2016. Za analizo smo uporabili podatke, ki so nam jih poslali iz Urada RS za varnost hrane, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki so vzorce pridobili z vzorčenjem, ki je bil v skladu s programom uradnega nadzora živil. Delež vzorcev živil, ki so bili onesnaženi z vsaj enim izmed obravnavanih toksinov, znaša 34,7 %, v krmi pa 63,8 %. Med leti 2012 in 2016 nismo zaznali trenda upadanja pojavnosti mikotoksinov v živilih in krmi. Največji delež zaznanih mikotoksinov v hrani je bil v trdih žitih, v živilih, pripravljenih za uživanje (kruh in testenine), pa je bil delež nižji. Pri krmi smo mikotoksine največkrat zaznali v dopolnilni in popolni krmni mešanici za prašiče. |
---|
Ključne besede: | deoksinivalenol, T-2, HT-2, mejne vrednosti, vzorci živil in krme, Slovenija |
---|
Leto izida: | 2019 |
---|
Izvor: | Maribor |
---|
NUK URN: | URN:SI:UM:DK:JGFWEJVK |
---|
Datum objave v DKUM: | 04.12.2019 |
---|
Število ogledov: | 837 |
---|
Število prenosov: | 100 |
---|
Metapodatki: |  |
---|
Področja: | FKBV
|
---|
:
|
|
---|
| | | Skupna ocena: | (0 glasov) |
---|
Vaša ocena: | Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom. |
---|
Objavi na: |  |
|
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše
podrobnosti ali sproži prenos. |