| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document

Title:Razlike v moški in ženski psihologiji ter vpliv hormonov na storitve kaznivih dejanj pri ženskah : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Authors:Jurkošek, Kristjan (Author)
Areh, Igor (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf VS_Jurkosek_Kristjan_2019.pdf (338,47 KB)
MD5: 4ECD40E2EF29DD2BDFD0F63EC8F45679
 
Language:Slovenian
Work type:Bachelor thesis/paper (mb11)
Typology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:FVV - Faculty of Criminal Justice and Security
Abstract:V diplomskem delu so predstavljane ugotovitve v zvezi z razlikami med moško in žensko psihologijo ter kako hormoni vplivajo na sprejemanje odločitev in storitve kaznivih dejanj pri ženskah. Predstavljene so ugotovitve, ki smo jih tekom izdelave diplomskega dela pridobili iz različnih slovenskih in tujih virov. Sami rezultati raziskav, ki so bile uporabljene v diplomski nalogi so različni, kot take pa poskušamo definirati določene ugotovitve ter iz njih izluščiti bistvo, ki ga iščemo. V diplomski nalogi se opisujejo razlike, ki so jih raziskovalci različnih študij odkrili in primerjanje teh ugotovitev. Opisana je splošna psihologija ter psihologija spolov. V diplomskem delu se ugotavlja tudi vpliv hormonov na sprejemanje odločitev in nenazadnje vpliv hormonov na agresivno vedenje, predvsem pri ženskah. Opisujejo se dejavniki, ki lahko vplivajo na pojavnost kriminalnega vedenja ter kateri faktorji so skupni delikventnim skupinam naše družbe. Srečamo se z ugotovitvami, ki so pričakovane, za večji del naše družbe kot tudi z ugotovitvami, ki so bile morda pred izdelavo diplomskega dela nepričakove. Pri samem raziskovanju, pa se srečamo z mnogo različnimi definicijami, ki so se tekom časa spreminjale. Definicije se spreminjajo še vedno in nikoli ne moremo za nič trditi, da je to dejstvo. Največ smo se v diplomskem delu opirali na dela in študije tujih raziskovalcev. Najpogostejši vir so bili članki tujih študij. Uporabili smo tudi knjige slovenskih in tujih psihologov, ki v delih opisujejo svoje in tuje razumevanje psihologije, čustvovanja in delovanja hormonov.  
Keywords:diplomske naloge, psihologija, razlike v spolih, agresivnost
Year of publishing:2019
Year of performance:2019
Place of performance:Ljubljana
Publisher:[K. Jurkošek]
Number of pages:V, 39 str.
Source:Ljubljana
UDC:159.922.1(043.2)
COBISS_ID:3779818 New window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:G8NILUWK
Views:311
Downloads:54
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:FVV
:
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Secondary language

Language:English
Title:Difference between male and female psychology and hormonal influence on women when commiting a crime
Abstract:We represent our findings regarding differences between men and women's psychology and the hormonal effect on decision-making and commiting crime regarding women in our graduate work. We discuss findings, that we found during the making of graduate work, which we got from a lot of different slovenian and foreign literature. The findings are differate from each other and we try to define specific findings and extract the essence, that we're looking for. The graduate work itself is describing the differences, that researchers found in many different studies. We try to compare this finding. We describe general psychology and psychology of gender. We also try to find out, how do hormones effect decision-making especially for women. We are describing factors, that can make an effect on the occurence of criminal behaviour and which factors are common for the people with delinquent behavior history in our society. In our work, we find findings that are expected for most of the society and findings that were not so expected as well. In our research, we encounter a lot of different definitons, that are changing in the course of the time. In this field, definitions are changing constantly, so we can not take anything for a sure fact. At most of the times, we relied on the work and studies of foreign researchers. Most common sources were articles of foreign studies. We used slovenian literature as well. Those books contained its and others understanding of psychology, feelings and hormonal activity.  
Keywords:psychology, differences between genders, agression


Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica