| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Antioksidativni potencial različnih kultivarjev paradižnika (Solanum lycopersicum L.)
Avtorji:Janžekovič, Simon (Avtor)
Langerholc, Tomaž (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf MAG_Janzekovic_Simon_2019.pdf (1,22 MB)
MD5: 45B5BD358B2B2BF6A6F5B5F6F88ACAE4
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga (mb22)
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Paradižnik vsebuje številne antioksidante. Je najpomembnejši vir likopena v prehrani, hkrati pa so tudi vir askorbinske kisline, β-karotena, vitamina E in fenolnih spojin, predvsem flavonoidov. Kultivarji paradižnika imajo plodove različnih barv, ki so posledica genotipov, z različnimi pigmenti. Zraven genotipa, imajo dodaten vpliv na vsebnost snovi tudi stopnja zrelosti, pogoji pridelave in podnebni dejavniki. Paradižnik je bil vključen v številne epidemiološke raziskave zaradi pozitivnih učinkov na zdravje ljudi. V naši raziskavi smo želeli ugotoviti antioksidativni potencial različnih kultivarjev paradižnika. V poskus smo vključili 40 kultivarjev, ki smo jih razdelili v šest barvnih skupin. Antioksidativni potencial smo merili z metodama FRAP in ORAC. Ugotovili smo, da se barva plodov statistično značilno vpliva na antioksidativni potencial. V povprečju so imeli višji antioksidativni potencial paradižniki s temnimi in antiocian plodovi. Najnižje vsebnosti so imeli v povprečju kultivarji z belimi plodovi. Opravili smo korelacijske teste, ki so pokazali povezavo med FRAP in ORAC meritvami z barvnimi skupinami, nismo pa dokazali povezave z znotrajceličnim antioksidativnim potencialom, vsebnostjo suhe snovi, titracijskimi kislinami in vsebnostjo vitamina C.
Ključne besede:antioksidanti, FRAP, ORAC, paradižnik
Leto izida:2019
Izvor:Maribor
NUK URN:URN:SI:UM:DK:ILPQDSYY
Število ogledov:440
Število prenosov:101
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:23.09.2019

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Antioxidant potential of various tomato cultivars (Solanum lycopersicum L.)
Opis:Tomatoes contain many antioxidants. They are the main source of lycopene in our diet, as well as being a source of ascorbic acid, β-carotene, vitamin E and phenolic compounds, mainly flavonoids. Tomato cultivars have fruits of various colours, which are the result of genotypes that code for various pigments. Next to the genotype, additional factors that affect the content of substances are the phase of ripeness, growth conditions and climate. Tomatoes have been included in many diet studies because of their positive effects on human health. In our study we wanted to examine antioxidant potential of various tomato cultivars. The study included 40 cultivars that belonged to six colour groups. Antioxidant potential was measured by FRAP and ORAC in vitro methods. Upon statistical analysis we concluded that colour groups showed statistical differences among each other. In general, dark and anthoican tomatoes had a higher antioxidant potential. The lowest potential on average was measured in white cultivars. Correlation tests showed a statistically significant correlation between the FRAP and ORAC measurements and colour groups, but not with the intercellular antioxidant potential, dry matter, titration acids and vitamin C content.
Ključne besede:antioxidants, ORAC, FRAP, tomato


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici