| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Rangiranje tveganj kemičnih dejavnikov tveganja v prehrani otrok
Avtorji:ID Krevh, Tamara (Avtor)
ID Langerholc, Tomaž (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf MAG_Krevh_Tamara_2019.pdf (783,64 KB)
MD5: 8D86735FC11D9DF569361F4A55B54977
PID: 20.500.12556/dkum/1c42a177-2339-44c5-9a2a-8011e9ee1aa3
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Kemijske spojine imajo pri človeku številne vplive na molekularne procese in lahko predstavljajo tveganje za zdravje, če njihov vnos presega varne meje. Ukrepi za obvladovanje tveganj so pomembno orodje za zagotavljanje varnosti hrane. Uporabljajo se lahko različni pristopi, namenjeni zmanjšanju izpostavljenosti potrošnikovim onesnaževalom v hrani. Namen magistrskega dela je rangiranje kemičnih substanc v hrani glede na njihovo tveganje za otroke. Podatke smo zbrali na podlagi poročil organizacije EFSA glede toksičnosti posameznih kemijskih substanc in njihovega vnosa s hrano pri otrocih na evropski ravni. Obdelali smo jih s pomočjo programskega orodja Risk Thermometer, ki upošteva parametre toksičnosti, ocenjenega vnosa in resnosti zdravstvenih posledic v primeru bolezni zaradi prevelike izpostavljenosti. Program izračuna faktorje SAMOE (angl. Severity Adjusted Margin of Exposure), ki smo jih grafično prikazali. Rangiranje kemijskih spojin s tem orodjem se razlikuje od rangiranja po tradicionalni metodi MOE (angl. Margin of Exposure), ki upošteva samo razmerje med vnosom in dovoljenim oziroma dopustnim dnevnim vnosom. Od substanc, vključenih v rangiranje, predstavljajo najvišje tveganje za otroke iAs, aflatoksini, akrilamid in MeHg, najnižje pa nitrofurani, BDE-ji in Cr(III). BPA z vnosom preko hrane ne predstavlja tveganja za zdravje otrok. Pričakovano so onesnaževala na lestvici rangirana kot bolj tvegana v primerjavi z aditivi.
Ključne besede:onesnaževala / aditivi / tveganje / Risk Thermometer / rangiranje tveganj
Kraj izida:Maribor
Leto izida:2019
PID:20.500.12556/DKUM-75108 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:EMTA1CUV
Datum objave v DKUM:04.10.2019
Število ogledov:1557
Število prenosov:146
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:22.09.2019

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Risk Ranking of Chemical Hazards in Children's Diet
Opis:Chemical compounds have many influences on human molecular processes and can pose a health risk when their intake exceeds safety limits. Risk management measures are an important tool for ensuring food safety. Various approaches may be used to reduce consumer exposure to food contaminants. The purpose of the master thesis is to rank chemical substances in food according to their risk for children. Based on EFSA reports, we have collected data on the toxicity of certain chemical substances and their food intake in children on the European level. Data were processed using the software tool ''Risk thermometer'', which takes into account the parameters of toxicity, estimated intake and severity of health consequences in case of illness due to overexposure to chemicals. The program calculates the SAMOE (Severity Adjusted Margin of Exposure) factors for chemicals that have been graphically presented. The ranking of chemical compounds with the Risk Thermometer differs from the results obtained with the traditional Margin of Exposure (MOE) method, which takes into account only the ratio between exposure and tolerable / allowed daily intake. Of the substances included in the ranking, the most risky for children are iAs, aflatoxins, acrylamide and MeHg, while the least risky are nitrofurans, BDEs and Cr(III). BPA exposure through food intake does not pose a risk to children’s health. As expected, pollutants are ranked higher on the risk scale than food additives.
Ključne besede:Chemicals / Health Risk / Risk Thermometer / Risk Ranking


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici