| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document

Title:Ekološka ogroženost prebivalcev občine Šoštanj : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Authors:Potočnik, Petra (Author)
Meško, Gorazd (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf VS_Potocnik_Petra_2019.pdf (1,98 MB)
 
Language:Slovenian
Work type:Bachelor thesis/paper (mb11)
Typology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:FVV - Faculty of Criminal Justice and Security
Abstract:V današnjem času se malokdo zaveda, kako pomembno je, da ohranjamo našo naravo čisto. Narava je tista, ki nam omogoča, da preživimo. Daje nam zrak, hrano, vodo in vse, kar je potrebno za naše preživetje. Zato je zelo pomembno zavedanje, da je preveliko poseganje v naravno okolje in naravne dobrine ogrožajoče tudi za nas. Nihče se v nečistem okolju ne bo počutil varno, ampak se bo kaj hitro počutil ogroženo. Vse življenje živeti pod velikim oblakom dima in opazovati negativne spremembe, ki se dogajajo v okolju, kjer živimo, vse to nas je privedlo do tega, da smo začeli raziskovati izbrano temo. V diplomski nalogi smo se osredotočili predvsem na ekološko ogroženost prebivalcev občine Šoštanj. Zanimalo nas je, če se prebivalci občine Šoštanj počutijo ogroženo in če svoje občutke povezujejo s Termoelektrarno Šoštanj in Premogovnikom Velenje, ki s pridobivanjem toplotne in električne energije vplivata na okolje ter na ljudi, ki v tem okolju živijo. Podobnih analiz in raziskav na to temo še ni bilo narejenih, oziroma so bile tajne in nikoli dostopne javnosti ter zavržene v pozabo, saj so govorile proti vsem energetskim podjetjem. V diplomski nalogi smo raziskovali tudi zdravje v občini Šoštanj in negativne spremembe, ki se dogajajo v okolju. Zanimalo nas je, ali ljudje opazijo negativne spremembe v okolju in kakšne so te spremembe. V celotni diplomski nalogi se bomo osredotočali predvsem na občino Šoštanj. V prvem delu diplomskega dela so opredeljeni temeljni pojmi, ki se navezujejo na ekološko kriminaliteto in pravni okvir le-te v Sloveniji. Opisane so tudi značilnosti raziskovanega območja in največja termoelektrarna v Sloveniji, Termoelektrarna Šoštanj. Opredeljeno je tudi zdravje in umrljivost v občini Šoštanj. V drugem delu pa smo opredelili dejavnike, ki vplivajo na občutke ogroženosti, in negativne spremembe v okolju ter s pomočjo ankete ugotovili stopnjo ogroženosti prebivalcev občine Šoštanj. Na podlagi pridobljenih podatkov smo lahko sklepali o občutkih ogroženosti v občini Šoštanj in o negativnih spremembah, ki jih ljudje opažajo.
Keywords:diplomske naloge, ekološka kriminaliteta, okolje, varnost, ogroženost, negativne spremembe v okolju, občina Šoštanj, Termoelektrarna Šoštanj
Year of publishing:2019
Year of performance:2019
Place of performance:Ljubljana
Publisher:[P. Potočnik]
Number of pages:VIII, 61 str.
Source:Ljubljana
UDC:343.3/.7:504(043.2)
COBISS_ID:3792362 Link is opened in a new window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:ERUYQMZB
Views:236
Downloads:34
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:FVV
:
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Secondary language

Language:English
Title:Environmental vulnerability of the population in Šoštanj municipality
Abstract:Nowadays, only a few people realize the importance of keeping our nature clean. After all, nature enables our survival. It gives us air, food, water and everything else we need to survive. It is important to understand the thread of our interference on the environment and natural assets. No one feels safe in an unclean environment. Moreover, they will feel threatened rather quickly. Living under a large cloud of smoke all our lives and observing negative changes arising in the environment led us to research this topic. The focus of this diploma work is the environmental vulnerability of the population in Šoštanj municipality. We wanted to know whether the people of the municipality of Šoštanj feel threatened and whether they associate their feelings with the Thermal Power Plant Šoštanj and Velenje Coal Mine. By generating heat and electricity, they endanger the environment and the people who live there. Such analyses have either yet to be conducted or were done in secret and kept from the public for they speak against all energy companies. In our research, we also investigated the health of the people living in the municipality of Šoštanj and the negative changes occurring in the environment. We wondered if people notice these changes in the environment for what they are. Throughout our research work, we will focus primarily on the municipality of Šoštanj. The first part of the paper, we defined the basic concepts related to environmental crime and the legal framework of environmental crime in Slovenia. Furthermore, we described the characteristics of the research area and the largest thermal power plant in Slovenia, the Šoštanj Thermal Power Plant. Health and mortality in the municipality of Šoštanj are also defined. In the second part, we identified the factors which make people feel threatened and negative changes in the environment. With data we collected through a survey, we found out how vulnerable the people of Šoštanj feel. Based on the obtained data, we made conclusions about the feelings of vulnerability in the municipality of Šoštanj and the negative changes people notice.
Keywords:environmentalcrime, environment, security, vulnerability, negative changes in theenvironment, Šoštanj municipality, Thermalpowerplant Šoštanj.


Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica