Naslov: | Vpliv tehnoloških postopkov pri sušenju na tleh na izgube in kakovost krme |
---|
Avtorji: | Beškovnik, Tamara (Avtor) Gselman, Anastazija (Mentor) Več o mentorju...  |
---|
Datoteke: | VS_Beskovnik_Tamara_2019.pdf (794,46 KB)
|
---|
Jezik: | Slovenski jezik |
---|
Vrsta gradiva: | Diplomsko delo/naloga (mb11) |
---|
Tipologija: | 2.11 - Diplomsko delo |
---|
Organizacija: | FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede |
---|
Opis: | V okviru CRP »Tehnološke rešitve za pridelavo kakovostnega sena« na Kmetijskem inštitutu Slovenije smo v letu 2017 opravili dva poskusa v severovzhodnem delu Slovenije. Poskusa sta temeljila na analiziranju vplivov tehnoloških postopkov sušenja krme na izgube in kakovost le-te. V obeh poskusih smo odvzeli vzorce za analizo izgub in kakovosti krme. V prvem poskusu, ki je bil zastavljen na dveh površinah, (na prvi so prevladovale trave, na drugi metuljnice), smo ugotavljali vpliv botanične sestave na izgube in kakovost krme. Na drugem poskusu, ki je bil zasnovan na trajnem travinju pa smo analizirali vpliv delovne hitrosti in števila vrtljajev delovnih strojev na izgube in kakovost krme. Rezultati prvega poskusa so pokazali statistično značilne razlike v izgubah in kakovosti krme glede na prevladujoče rastline v ruši. Različne delovne hitrosti in števila vrtljajev delovnih strojev pa značilno vpliva na parameter kakovosti krme, ne pa tudi na njene izgube. Pri manjših vrtljajih in manjši delovni hitrosti delovnih strojev so vrednosti NEL v krmi višje kot pri krmi, kjer so bili uporabljeni večji vrtljaji in večje delovne hitrosti. |
---|
Ključne besede: | sušenje / postopki sušenja / kakovost / NIR / izgube |
---|
Leto izida: | 2019 |
---|
Izvor: | Maribor |
---|
NUK URN: | URN:SI:UM:DK:HR5Q7XBF |
---|
Licenca: |  To delo je dosegljivo pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna |
---|
Število ogledov: | 420 |
---|
Število prenosov: | 43 |
---|
Metapodatki: |  |
---|
Področja: | FKBV
|
---|
:
|
|
---|
| | | Skupna ocena: | (0 glasov) |
---|
Vaša ocena: | Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom. |
---|
Objavi na: |  |
|
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše
podrobnosti ali sproži prenos. |