| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Vpliv tehnoloških postopkov pri sušenju na tleh na izgube in kakovost krme
Avtorji:Beškovnik, Tamara (Avtor)
Gselman, Anastazija (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf VS_Beskovnik_Tamara_2019.pdf (794,46 KB)
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:V okviru CRP »Tehnološke rešitve za pridelavo kakovostnega sena« na Kmetijskem inštitutu Slovenije smo v letu 2017 opravili dva poskusa v severovzhodnem delu Slovenije. Poskusa sta temeljila na analiziranju vplivov tehnoloških postopkov sušenja krme na izgube in kakovost le-te. V obeh poskusih smo odvzeli vzorce za analizo izgub in kakovosti krme. V prvem poskusu, ki je bil zastavljen na dveh površinah, (na prvi so prevladovale trave, na drugi metuljnice), smo ugotavljali vpliv botanične sestave na izgube in kakovost krme. Na drugem poskusu, ki je bil zasnovan na trajnem travinju pa smo analizirali vpliv delovne hitrosti in števila vrtljajev delovnih strojev na izgube in kakovost krme. Rezultati prvega poskusa so pokazali statistično značilne razlike v izgubah in kakovosti krme glede na prevladujoče rastline v ruši. Različne delovne hitrosti in števila vrtljajev delovnih strojev pa značilno vpliva na parameter kakovosti krme, ne pa tudi na njene izgube. Pri manjših vrtljajih in manjši delovni hitrosti delovnih strojev so vrednosti NEL v krmi višje kot pri krmi, kjer so bili uporabljeni večji vrtljaji in večje delovne hitrosti.
Ključne besede:sušenje / postopki sušenja / kakovost / NIR / izgube
Leto izida:2019
Izvor:Maribor
NUK URN:URN:SI:UM:DK:HR5Q7XBF
Licenca:CC BY-NC-ND 4.0
To delo je dosegljivo pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Število ogledov:420
Število prenosov:43
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Effects of tehnological proceedings in ground hay curing on losses and fodder quality
Opis:In the year 2017 the team within project » Technological Solutions for Cultivation of Quality Hay« on the Agricultural Institute of Slovenia finished two experiments in the Northeast of Slovenia. Experiments were based on analysing effects of technological proceedings in hay curing on losses and fodder quality. We took examples of the fodder and evaluated losses and quality of fodder at both experiments. At the first experiment, that was divided on two surfaces (grasses were developed on first surface, per other developed leguminosae), we were checking influence of botanical composition. At the second experiment on permanent grass we analysed influence of working speed and number of rotations of working machines on losses and quality. Results from the first experiment showed statistically characteristic differences considering dominant plants in losses and quality of fodder. At other experiment different working speeds and numbers of rotations influence parameter of quality characteristically, but not losses of fodder. The net energy value was at smaller rotations and smaller working speed more highly than at larger rotations and working speed.
Ključne besede:Hay Curing / Curing Procedures / Quality / NIR / Losses


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici