| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Stories behind the dining table: the meaning and use of food in selected prose fiction by Alice Munro and Margaret Atwood
Avtorji:Dežan, Lucija (Avtor)
Gadpaille, Michelle (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Mohar, Tjaša (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Dezan_Lucija_2019.pdf (628,18 KB)
 
Jezik:Angleški jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga (mb22)
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FF - Filozofska fakulteta
Opis:Magistrsko delo obravnava pomen in rabo hrane v izbranih delih kanadskih pisateljic Alice Munro in Margaret Atwood. V analizo sta zajeta dva romana Atwoodove, in sicer The Edible Woman in Lady Oracle (Preročišče), Alice Munro pa je znana kot avtorica kratkih zgodb, zato analiza njenih del zajema deset kratkih zgodb iz treh različnih zbirk: Too Much Happiness (Preveč sreče), Who do You Think You Are? in The View from Castle Rock (Pogled z grajske pečine). Prvi del magistrske naloge obravnava raznolike vloge, ki jih ima hrana v vsakdanjem življenju. S pomočjo znanstvenih člankov, literarnih esejev, doktorskih disertacij in konferenčnih prispevkov je hrana v tem delu razdeljena na štiri ključna področja oziroma kategorije: i) hrana kot orodje nege, skrbi in seksualnosti, ii) hrana kot del zahodne kulture, iii) hrana kot pomembna sestavina družabnih dogodkov ter iv) hrana kot izraz moči in nadzora. V povezavi z nego in skrbjo je hrana obravnavana predvsem skozi dojenje, materinsko skrb ter socializacijo žensk, ki stremi k skrbi za druge. Pri seksualnosti se preučuje ustvarjanje erotičnega vzdušja, zapeljevanje s pomočjo hrane ter seksualna konotacija različnih prehranskih izdelkov. Znotraj kategorije hrane kot sestavine zahodne kulture so izpostavljeni problemi oglaševanja, ki ustvarjajo pritisk, povezan s telesno samopodobo posameznika, ter vplivajo na negativno dojemanje debelosti. Na kratko je predstavljeno tudi razlikovanje med tipično moško (meso) in žensko (zelenjava) hrano, izpostavljen pa je tudi vpliv hrane na razvrščanje ljudi glede na njihov socialni status. Pri kategoriji, ki se osredotoča na hrano kot element družabnih dogodkov, je preučevana vloga obrokov pri ustvarjanju družinske dinamike, vzdrževanju ritualov ter družbenega reda. Različni družabni dogodki, povezani s hrano (na primer slavnostne večerje, zabave s koktajli ali družinski pikniki), namreč namigujejo na različne stopnje bližine. Izpostavljena je vloga skupnih obrokov, ki utrjujejo skupinsko pripadnost ter spodbujajo upoštevanje pravil; ta služijo tudi kot sredstvo discipliniranja posameznika. Znotraj zadnje kategorije, ki preučuje vlogo hrane kot izraz moči, je pozornost osredotočena na razmerja med spoloma, razdelitev nalog (na primer, kdo pripravlja hrano, kdo plača večerjo, kje kdo sedi) ter moč družbenega pritiska, ki vpliva na oba spola in utrjuje sledenje tradicionalnim družbenim vlogam v kuhinji.
Ključne besede:hrana, književnost, kanadska književnost, kultura
Leto izida:2019
Založnik:[L. Dežan]
Izvor:Maribor
UDK:821.111(71)(043.2)
COBISS_ID:24752136 Povezava se odpre v novem oknu
NUK URN:URN:SI:UM:DK:IO7HIXOY
Licenca:CC BY-NC-ND 4.0
To delo je dosegljivo pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Število ogledov:56
Število prenosov:22
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FF
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Naslov:Zgodbe izza jedilne mize: pomen in raba hrane v izbranih delih Alice Munro in Margaret Atwood
Opis:The main objective of this master's thesis is to analyse and compare the meaning and use of food in selected prose fiction by two Canadian writers Alice Munro and Margaret Atwood. The thesis presents an analysis of ten short stories by Alice Munro and two novels by Margaret Atwood. These are analysed in four categories related to food. Food as a tool of nurture, care and sexuality; the cultural aspect of food; food as an important ingredient of social events and food as an expression of power present the main frameworks for our analysis. The findings suggest that the meaning and use of food in literature offer a great potential to a complete understanding of characters, the relationship among them and their motifs. This thesis provides an insight into the meaning and use of food in selected prose fiction and the differences between categories in depicting a variety of social, cultural and interpersonal challenges that contribute to the narration of the story. It was assumed that the meaning and use of food will correspond to the four main categories of food in literature and that sexuality, gender relation, and power will be predominant topics.
Ključne besede:food, literature, Canadian literature, culture


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici