| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Porous beads from multiple emulsions with thiol-ene polymerisation : magistrsko delo
Avtorji:ID Kramer, Stanko (Avtor)
ID Krajnc, Peter (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Paljevac, Muzafera (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Kramer_Stanko_2019.pdf (3,56 MB)
MD5: C8CF8D79638D64E73927D951F2A92DE8
PID: 20.500.12556/dkum/dfecadb4-a9b0-4b3e-b914-373e0f22b768
 
Jezik:Angleški jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:This thesis aims to explain the process of porous bead synthesis. The porous beads were prepared from a multiple emulsion water-in-oil-in-water (W/OW) system. The W/O/W multiple emulsion was made up of a High Internal Phase Emulsion (HIPE (primary emulsion)) and a suspension phase. The HIPE consisted of pentaerythritol tetrakis (3 mercaptopropionate) (TT) in combination with either divinyl adipate (DVA) or trimethylolpropane triacrylate (TMPTA) and an internal phase volume fraction of 80 %. The suspension phase consisted of an aqueous phase with dissolved surfactants which stabilised the secondary emulsion. The surfactants which stabilised the secondary emulsion were polyvinylpyrrolidone K30 (PVP K30) and polyvinylpyrrolidone K90 (PVP K90). The polymerisation was carried out thermally at first for 24 hours and later under UV light and daylight, as the thermally initiated polymerisation was unsuccessful due to coalesence. The beads that were obtained using the photoinitiated polymerisation were porous with a mostly bicontinuous structure and varying diameters. The viscosity of the primary emulsion (HIPE) had the greatest influence on the stability of the entire W/O/W emulsion. By adding more than 5 wt. % of toluene to the primary emulsion, the emulsion broke down and did not successfully polymerise. Another important factor was the ratio of the functional groups in the case of TT-co-TMPTA, which greatly affected the yield and structure of the obtained beads. The diameters of the spherical particles were dependent on the viscosity, monomer ratio and surfactant used in the suspension phase. The inner structure of the beads was mostly bicontinuous with occasional pores that resembled a polyHIPE structure. The obtained beads had a yield of up to 80 % in the case of TT-co-DVA and a yield of up to 90 % in the case of TMPTA-co-DVA
Ključne besede:polyHIPE, thiol-ene, suspension polymerisation, porous beads, HIPE
Kraj izida:Maribor
Kraj izvedbe:Maribor
Založnik:[S. Kramer]
Leto izida:2019
Št. strani:XI, 51 str.
PID:20.500.12556/DKUM-74426 Novo okno
UDK:66.095.262(043.2)
COBISS.SI-ID:22600982 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:KYQKUC1P
Datum objave v DKUM:17.09.2019
Število ogledov:1592
Število prenosov:236
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:KTFMB - FKKT
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/deed.sl
Opis:Licenca Creative Commons Brez predelav dovoljuje uporabnikom ponovno distribucijo dela, vendar ne v spremenjeni obliki. Zahtevana je navedba avtorstva.
Začetek licenciranja:27.08.2019

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Naslov:Porozna zrna iz multiplih emulzij s tiol-en polimerizacijo
Opis:V magistrskem delu smo razložili in opisali postopek sinteze poroznih zrn. Porozna zrna smo pripravili iz voda-v-olju-v-vodi (V/O/V) multiplih emulzij. V/O/V emulzija je bila sestavljena iz emulzije z visokim deležem notranje faze (HIPE (primarna emulzija)) in suspenzijske faze. HIPE je bil sestavljen iz pentaeritritol tetrakis (3-merkaptopropionat) (TT) in divinil adipata (DVA) ali trimetilolpropan triakrilata (TMPTA) ter notranje faze z 80 % volumskim deležem. Suspenzijska faza je vsebovala vodno fazo z raztopljenim surfaktantom, ki je stabiliziral sekundarno emulzijo. Surfaktanti, ki so stabilizirali sekundarni emulzijo so bili polivinilpirolidon K30 (PVP K30) in polivinilpirolidon K90 (PVP K90). Najprej smo polimerizacijo izvedli termično pri temperaturi 60 °C v 24 urah. Ta oblika polimerizacije ni bila uspešna zaradi aglomeracije, zato smo kasneje izvajali polimerizacijo pri dnevni in UV svetlobi. Zrna, ki smo dobili z uporabo fotopolimerizacije, so bila porozna z bikontinuirno strukturo in različnimi premeri. Na stabilnost V/O/V emulzije je imela največji vpliv viskoznost primarne emulzije (HIPE). Ko smo k prvotni emulziji dodali toluen, kateraga masa je bila 5 % mase emulzije, je emulzija razpadla in polimerizacija ni bila uspešna. Poleg viskoznosti je bil pomemben faktor tudi razmerje funkcionalnih skupin v primeru sinteze zrn iz TT in TMPTA, saj je vplivalo na izkoristek reakcije. Premeri sferičnih zrn so bili odvisni od viskoznosti, razmerij monomerov in surfaktanta v suspenzijski fazi. Notranja struktura zrn je bila večinoma bikontinuirna z občsanimi porami, podobnim poram pri poliHIPE strukturi. Dobljena zrna so imela izkoristke polimerizacije do 80 % v primeru TT-ko-DVA in tudi do 90 % v primeru TT-ko-TMPTA.
Ključne besede:poliHIPE, tiol-en, suspenzijska polimerizacija, porozna zrna, HIPE


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici