| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Senzorična ocena in nekateri elementi notranje kakovosti različnih kultivatorjev paradižnika iz visokotehnološke pridelave
Avtorji:ID Andrejč, Jasmina (Avtor)
ID Bavec, Martina (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Robačer, Martina (Komentor)
Datoteke:.pdf VS_Andrejc_Jasmina_2019.pdf (1,26 MB)
MD5: CE837D3B6E49362C3CBB9568F0B3E63A
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:V diplomsko raziskavo so bili vključeni trije tipi paradižnika: v grozdu, češnjevec in mesnati, znotraj vsakega tipa sta bila dva različna kultivarja (G1, G2, Č1, Č2, M1 in M2). Paradižniki so bili leta 2018 integrirano pridelani v visokotehnološki pridelavi v demonstracijskem rastlinjaku v podjetju Paradajz d. o. o. Vrednotili smo maso, višino, obseg, barvo in trdoto plodov ter vsebnost sladkorjev, askorbinske kisline, nitratov in nitritov. Ocenjevalci so lastnosti paradižnika – videz (barva, oblika); konsistenca (čvrstost, sočnost); okus (kislost, sladkost) in skupni vtis (celovita jedilna kakovost in sprejemljivost paradižnika) ocenjevali s hedonskim testom z označevanjem številke od 1 do 5. Tip in kultivar sta statistično značilno vplivala na vse parametre merjene na plodovih. Po pričakovanjih je češnjev tip vseboval največ sladkorja in askorbinske kisline. Pri ocenah senzorike sta bila boljše ocenjena češnjev in tip paradižnika v grozdu.
Ključne besede:visokotehnološka pridelava, senzorična ocena, notranja kakovost, integrirana pridelava
Kraj izida:Maribor
Leto izida:2019
PID:20.500.12556/DKUM-73932 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:7XWWJPQD
Datum objave v DKUM:15.07.2019
Število ogledov:1227
Število prenosov:168
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:03.07.2019

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Sensory assessment and internal quality elements of different high-tec production tomatoe cultivars
Opis:Three different types of tomatoe cultivars were included in the study: cluster, cherry and beef, each with two different cultivars (G1, G2, Č1, Č2, M1 and M2). Tomatoes were produced integrated in high-tec cultivation in a demonstration glasshouse in Paradajz d. o. o. The mass, height, volume, colour and hardness of the fruit and the content of sugars, ascorbic acid, nitrates and nitrites were evaluated. Panel participants assessed the properties of tomatoes appearance (colour, shape); consistency (firmness, succulence); the taste (acidity, sweetness) and the overall impression (the overall quality of the quality and the acceptability of tomatoes) via a hedonic test, with numbers from 1 to 5. The type and cultivar statistically significantly influenced all the parameters measured on the fruits. It is believed that the cherry type contained the greatest amount of sugar and ascorbic acid. Sensory estimates of cherry and cluster type tomatoes were better assessed.
Ključne besede:hydroponic, sensory assessment, tomato, quality, integrated production


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici