Title: | Aromatiziranje sadnih želejev in njihova potencialna sprejetost pri potrošnikih |
---|
Authors: | ID Povh, Alenka (Author) ID Unuk, Tatjana (Mentor) More about this mentor... |
Files: | VS_Povh_Alenka_2019.pdf (952,32 KB) MD5: 39E3953EC7DCBF883E9BA680A2288509 PID: 20.500.12556/dkum/a87040bf-d9a7-410f-93bb-3be685e1a6bb
|
---|
Language: | Slovenian |
---|
Work type: | Bachelor thesis/paper |
---|
Typology: | 2.11 - Undergraduate Thesis |
---|
Organization: | FKBV - Faculty of Agriculture and Life Sciences
|
---|
Abstract: | Na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede smo ugotavljali, kako različni dodatki vplivajo na senzorično oceno sadnih želejev. Kot osnovno surovino smo izbrali sadni sok rdečih sadežev, kot dodatke pa tekočo aromo jagode, vanilje, ruma in višnje. V začetku junija 2017 smo izvedli senzorično ocenjevanje, kjer so preskuševalci z uporabo hedonske lestvice ocenili všečnost barve, vonja, okusa, konsistence, razmerja med sladkorjem in kislino ter skupni vtis vzorca. Preskuševalci so se preskusili tudi v prepoznavanju dodatkov. Rezultati senzoričnega ocenjevanja so pokazali, da sta spol in starost preskuševalcev statistično značilno vplivala na oceno všečnosti večine spremljanih parametrov. Najboljšo skupno oceno je prejel vzorec želeja z dodatkom arome jagode, najslabšo pa vzorec brez dodatka. |
---|
Keywords: | sadni žele, tekoča aroma, senzorično ocenjevanje |
---|
Place of publishing: | Maribor |
---|
Year of publishing: | 2019 |
---|
PID: | 20.500.12556/DKUM-73660 |
---|
NUK URN: | URN:SI:UM:DK:JZM44JDY |
---|
Publication date in DKUM: | 26.06.2019 |
---|
Views: | 983 |
---|
Downloads: | 70 |
---|
Metadata: | |
---|
Categories: | FKBV
|
---|
:
|
Copy citation |
---|
| | | Average score: | (0 votes) |
---|
Your score: | Voting is allowed only for logged in users. |
---|
Share: | |
---|
Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click
on the title to get all document metadata. |