| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Okoljski odtis pridelave soje pri različnih načinih obdelave tal
Avtorji:Medved, Dejan (Avtor)
Vindiš, Peter (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf UN_Medved_Dejan_2019.pdf (1,70 MB)
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:V diplomskem delu smo obravnavali vpliv obdelave s plugom, konzervirajoče obdelave tal in direktne setve na okoljski odtis soje. Pridelava soje se je izvajala na posestvu Perutnine Ptuj d.d. v letu 2016. Pridobljene podatke smo analizirali s programom SPIonWeb, pri čemer smo dobili izračune ekoloških vplivov tehničnih postopkov na okolje tekom vegetacije. Rezultati so pokazali, da največji okoljski odtis (SPI) predstavlja obdelava s plugom, sledita ji konzervirajoča obdelava tal in direktna setev. Ugotovili smo, da ima obdelava s plugom največji okoljski odtis v vrednosti 28,2 gha (globalnih hektarjih), sledi ji konzervirajoča obdelava z vrednostjo 23,6 gha in direktna setev z vrednostjo 23,2 gha. V prihodnosti bomo morali na obravnavanem področju prilagoditi in izboljšati pridelovalne tehnike in razmisliti, kako zmanjšati okoljski odtis s spodbujanjem načinov obdelave tal, ki ne povečujejo emisij ogljikovega dioksida.
Ključne besede:izpust ogljikovega dioksida / obremenitev potencialnega globalnega ogrevanja / okoljski odtis / obdelava tal
Leto izida:2019
Izvor:Maribor
NUK URN:URN:SI:UM:DK:J71NXGYN
Licenca:CC BY-NC-ND 4.0
To delo je dosegljivo pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Število ogledov:236
Število prenosov:27
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The ecological footprint of the production of soy at different soil tillage
Opis:In the diploma thesis, the effect of conventional soil tillage, conserving soil tillage and no-till on the environmental footprint of soybeans was investigated. The production of soybean was carried out on the estate of Perutnina Ptuj d.d. in year 2016. The data obtained were analysed with the SPIonWeb software tool whereby the ecological impacts of technical processes on the environment throughout the whole life cycle were observed. The results showed that the conventional soil, tillage represents the largest environmental footprint (SPI), followed by the conservation soil tillage and no-till. It was found that conventional processing has the highest environmental footprint of 28.2 gha (global hectares), followed by conservation areoen to 23.6 gha and no-till areoen to 23.2 gha. In the future, production techniques should be adapted and improved in the area in question and the environmental footprint reduced, by promoting methods of tillage that does not increase carbon dioxide emissions.
Ključne besede:carbon dioxide emissions / load of potential global warming / environmental footprint / tillage


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici