SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:OCENA STANJA PONUDBE HRANE V ZDRAVSTVENI USTANOVI
Avtorji:Žunko, Tamara (Avtor)
Šostar Turk, Sonja (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Ekart, Ksenija (Komentor)
Langerholc, Tomaž (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Zunko_Tamara_2019.pdf (1,17 MB)
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga (mb22)
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Zdrava in uravnotežena prehrana je pomemben dejavnik pri ohranjanju in krepitvi našega zdravja. Da bi dosegli uravnoteženo prehrano, moramo jesti raznoliko prehrano iz vseh skupin živil. V magistrskem delu smo obravnavali ponudbo hrane v zdravstveni ustanovi Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Omejili smo se na raziskovanje hranilne in energijske vrednosti hrane bolnikov z lahko prehrano, žolčno dieto in prehrano sladkornih bolnikov. Raziskava je potekala 21 dni zapored, vsako posamezno dieto smo spremljali 7 dni. Dnevno smo tehtali vse toplotno neobdelane surovine živil in toplotno obdelane porcije za štiri obroke (zajtrk, dopoldansko malico, kosilo in popoldansko malico). Za ocenjevanje energijske in hranilne vrednosti posameznih živil smo si pri lahki prehrani in žolčni dieti pomagali s pomočjo računalniške aplikacije Odprta platforma za klinično prehrano, za prehrano sladkornih bolnikov pa smo uporabili preglednico enakovrednih živil. Ugotovili smo, da je glede na priporočila pri lahki prehrani, žolčni dieti in prehrani sladkornih bolnikov prišlo do majhnega odstopanja pri energijski in hranilni vrednosti hrane tehtanih porcij.
Ključne besede:lahka prehrana, žolčna dieta, prehrana sladkornih bolnikov, energijska vrednost, hranilna vrednost
Leto izida:2019
Izvor:Maribor
URN:URN:SI:UM:DK:Q7V7PZBH
Licenca:CC BY-NC 4.0
To delo je dosegljivo pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno 4.0 Mednarodna
Število ogledov:102
Število prenosov:13
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:ASSESSMENT OF FOOD SUPPLY CONDITIONS IN A HEALTH INSTITUTION
Opis:A healthy and balanced diet is an important factor in maintaining and stabilizing our health. In order to achieve a balanced intake, we must eat a varied diet including all food groups. In the master's thesis, the food supply in the University Clinical Center medical institution in Maribor is discussed. The research was focused on the nutritional and energy value of patients' foods that were consuming light nutrition, gallbladder diet and diabetic diets. The study was carried out in 21 consecutive days, each individual diet was followed for 7 days. All raw and un-cooked ingredients and heat-treated portions of four meals (breakfast, morning snack, lunch and afternoon snack) were weighed daily. To assess the energy and nutritional value of each food in the light nutrition and gallbladder diet, the computer-based Open platform for clinical nutrition was used, and for the nutrition of diabetic patients the table of equivalent foodstuffs was applied. The results indicate that, according to the recommendations in the light nutrition, gallbladder diet and nutrition of diabetic patients, slight deviations in energy and nutritional values of the weighted portions have occurred.
Ključne besede:light nutrition, gallbladder diet, nutrition of diabetic patients, energy value, nutritional value


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici