Title: | Funkcionalizacija polietilenskih folij s biopolimeri za razvoj aktivne embalaže : magistrsko delo |
---|
Authors: | ID Pivac, Mirna (Author) ID Fras Zemljič, Lidija (Mentor) More about this mentor...  ID Bren, Urban (Comentor) ID Knez Marevci, Maša (Comentor) |
Files: | MAG_Pivac_Mirna_2019.pdf (1,72 MB) MD5: A49D8E83982A0303A20D1DB7A1C47B48 PID: 20.500.12556/dkum/f8bea70a-c0ae-4820-a40e-441d5e244582
|
---|
Language: | Slovenian |
---|
Work type: | Master's thesis/paper |
---|
Typology: | 2.09 - Master's Thesis |
---|
Organization: | FS - Faculty of Mechanical Engineering
|
---|
Abstract: | Vse večja zdravstvena in ekološka ozaveščenost ljudi je pripeljala do zmanjševanja uporabe aditivov in konzervansov v živilih. Zato se vse več uveljavlja aktivno in inteligentno pakiranje. Le-ta namreč ne zagotavlja le fizične zaščite, temveč omogoča daljši rok uporabe, varnost, kakovost in preprečuje možnost zunanje kontaminacije.
V magistrski nalogi sem se ukvarjala z metodo za izboljšanje lastnosti polietilenske (PE) folije, primerne za uporabo v embalaži živil. Nanaša se na adsorpcijo dveh formulacij, in sicer formulacijo hitozana z ujetim ekstraktom grenivkinih pečk ter na formulacijo proliposomov z ujetim ekstraktom grenivkinih pečk, na površine PE folij.
Metoda gravimetrije in infrardeče spektroskopije (FTIR) kažejo na uspešno vezavo obeh formulacij na folije. Poleg tega sta obe formulaciji zmanjšali prepustnost kisika in s tem zvišali barierne lastnosti folij. Prav tako se je stični kot, ki kaže na dobre protikondenčne lastnosti folije. Poleg navedenih uporabnih lastnosti kažejo funkcionalizirane folije protimikrobne in antioksidativne potenciale, vendar bi bilo za učinkovite inhibicije potrebno zvišat količino nanosa ali optimizirati tehnologije nanosa. S pomočjo SEM analize smo ugotovili, da gre za zelo neenakomeren nanos na površini folij, kar lahko vpliva na antioksidativni in protimikrobni potencial negativno in bi ga bilo možno izboljšat z kisikovo plazemsko aktivacijo.
Prišla sem do zaključka, da metoda kaže dobro izhodišče za optimizacijo procesa, ki bi lahko kasneje izkazal tudi potencialno uporabo kot pakirni material v živilski industriji. |
---|
Keywords: | aktivna embalaža, proliposomi, hitosan, ekstrakt grenivkinih pečk, funkcionalizacija PE |
---|
Place of publishing: | Maribor |
---|
Place of performance: | Maribor |
---|
Publisher: | [M. Pivac] |
---|
Year of publishing: | 2019 |
---|
Number of pages: | XI, 68 f. |
---|
PID: | 20.500.12556/DKUM-73249  |
---|
UDC: | 678.742.2.017.86(043.2) |
---|
COBISS.SI-ID: | 22357782  |
---|
NUK URN: | URN:SI:UM:DK:KWGPLWHI |
---|
Publication date in DKUM: | 10.04.2019 |
---|
Views: | 1376 |
---|
Downloads: | 161 |
---|
Metadata: |  |
---|
Categories: | KTFMB - FS
|
---|
:
|
Copy citation |
---|
| | | Average score: | (0 votes) |
---|
Your score: | Voting is allowed only for logged in users. |
---|
Share: |  |
---|
Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click
on the title to get all document metadata. |