| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document

Title:Kriminaliteta in zaznavanje varnosti v občini Lukovica : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Authors:Majce, Meta (Author)
Meško, Gorazd (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf VS_Majce_Meta_2019.pdf (1,28 MB)
 
Language:Slovenian
Work type:Bachelor thesis/paper (mb11)
Typology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:FVV - Faculty of Criminal Justice and Security
Abstract:Varnost je že odkar pomnimo pomemben del človekovega življenja. Ne le, da varnost predstavlja stanje, v katerem se počutimo zavarovane in obvarovane pred nevarnostjo, temveč je v sodobnem času varnost postala tudi nujna potreba. Razlog za to so predvsem nove varnostne grožnje, ki v sodobnem času niso nič presenetljivega. Zaradi hitrega razvoja tehnologije in iznajdljivosti posameznikov, se varnostne grožnje pojavljajo iz dneva v dan. Prav zaradi tega se posamezniki in organizacije vse bolj zavedajo bonitet, ki jih varnost prinaša in se trudijo, da bi kar se da učinkovito odkrivali nove načine za zagotavljanje varnosti ter jih tudi uspešno izvajali. V diplomski nalogi smo se osredotočili predvsem na zagotavljanje in zaznavanje varnosti na lokalnem nivoju. Razlog za to je predvsem pomanjkanje podatkov in analiz o zagotavljanju in zaznavanju varnosti v občinah, izvajanju preventivnih dejavnosti in pa samem sodelovanju občin s policijo ter osebno zaznavanje pomanjkljivosti na področju zagotavljanja varnosti v izbrani občini. Glavni objekt, katerega mehanizmi zagotavljanja varnosti bodo postavljeni v ospredje je občina Lukovica. Gre za relativno majhno občino, za katero pa žal še nismo zaznali javno dostopnih podatkov in analiz s področja varnosti. V prvem delu diplomskega dela so tako za lažje razumevanje opredeljeni temeljni pojmi, ki se navezujejo na varnost v lokalnih skupnostih, v drugem delu pa bo teorija podkrepljena tudi s prakso. S pomočjo ankete, ki bo izvedena bomo prišli do oprijemljivih podatkov, na podlagi katerih bomo lahko sklepali o zaznavanju varnosti v občini z vidika občanov, pripravljenosti sodelovanja občanov s policijo, izvajanju preventivnih dejavnosti in pa seveda o obsegu kriminalitete in prekrškov v občini.
Keywords:diplomske naloge, kriminaliteta, zaznavanje varnosti, policijsko delo v skupnosti, lokalna skupnost, prevencija, sodelovanje policije in lokalne skupnosti, varnost
Year of publishing:2019
Year of performance:2019
Place of performance:Ljubljana
Publisher:[M. Majce]
Number of pages:VIII, 81 str.
Source:Ljubljana
UDC:351.78+343.341(043.2)
COBISS_ID:3681770 Link is opened in a new window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:L9P2LWAI
Views:324
Downloads:95
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:FVV
:
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Secondary language

Language:English
Title:Crime and perception of safety/security in the municipality of lukovica
Abstract:Security has always been an important part of human life. Not only does security represent a state in which we feel secure and protected from danger; in the modern era, it has become an urgent need. The reason for this lies in new security threats that are nowadays not at all surprising. Security threats emerge on a daily basis as a result of the rapid development of technology and the resourcefulness of individuals. This is the reason why individuals and organizations are increasingly aware of the benefits provided by security, and try to, as effectively as possible, discover and successfully implement new ways to ensure security. The thesis is focused on the provision and perception of security at a local level. The reason for this lies in the lack of data and analyses on the provision and perception of security in municipalities, on the implementation of preventive security, and on the cooperation between police and municipalities, and in personal perception of shortcomings when it comes to provision of security in a given municipality. The thesis puts at the forefront security provision mechanisms in the municipality of Lukovica. This is a relatively small municipality for which, unfortunately, we have not yet found any publicly available data or analyses in the field of security. For ease of comprehension, the first part of the thesis defines fundamental terms related to security in local communities, while the second part of the thesis substantiates theory with practice. The survey conducted will help us obtain tangible data, allowing us to make conclusions about the perception of security in the municipality by the local citizens, the willingness of the citizens to cooperate with the police, the conduct of preventive activities, and, naturally, the level of criminality and offences.
Keywords:criminality, perception of security, police work in a community, a local community, prevention, cooperation between police and a local community, security.


Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica