| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document Help

Title:Študija primera požara v podjetju Kemis na Vrhniki : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Authors:ID Štrancar, Urša (Author)
ID Eman, Katja (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf VS_Strancar_Ursa_2019.pdf (1,39 MB)
MD5: BE3ED7852DDBA01C969DA5A62598A68E
PID: 20.500.12556/dkum/1a4b49fc-ffc1-4528-be47-1628cafe3c29
 
Language:Slovenian
Work type:Bachelor thesis/paper
Typology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:FVV - Faculty of Criminal Justice and Security
Abstract:Diplomsko delo obravnava požar v podjetju Kemis, do katerega je prišlo v letu 2017. Tega leta smo bili priča večjemu številu požarov v predelovalnicah nevarnih odpadkov. To nikakor ne more biti naključje, kar kaže na ponavljajoče se vzorce, ki so posledica pomanjkljivega nadzora nad predelovalci odpadkov. Namen diplomskega dela Študija primera požara v podjetju Kemis na Vrhniki je predstaviti področje ravnanja z nevarnimi odpadki in obstoječo zakonodajo v Sloveniji, odkriti vzroke, zakaj je prišlo do požara, kakšne so bile njegove posledice za okolje in zdravje ljudi in predstaviti izvedene ukrepe za odpravo posledic požara. Cilji, ki so nas vodili pri pisanju dela, so bili usmerjeno raziskovanje in dokazovanje škode v okolju in iskanje odgovornega krivca za nastalo škodo. Zanimal nas je odziv vseh udeleženih v dogodku, tako prebivalcev občine, strokovnjakov, predstavnikov države, medijev in vodilnih podjetja Kemis. Tekom raziskovanja smo odkrili, da je bil požar v podjetju Kemis na Vrhniki odraz neustreznega ravnanja na več segmentih. To je med drugim posledica vse več svobode, ki jo imajo podjetja pri načrtovanju požarne varnosti, kjer jih vodi ekonomika, kar ob pomanjkljivem inšpekcijskem nadzoru vodi do vse več anomalij. V primeru požara v Kemisu se je pokazala tudi nepripravljenost pristojnih institucij na tovrstne dogodke, saj za to nimamo izdelanega posebnega načrta ukrepanja. Požar je razkril marsikatere nepravilnosti na področju požarne varnosti. Rešitve so v prihodnje usmerjene v preventivo – tako pri samem načrtovanju požarne varnosti, ki mora biti ustrezna in kakovostna, ne glede na ceno – kot tudi pri načrtovanju in izvedbi ukrepov v primeru, da do nesreče pride. Vsekakor je bil požar v Kemisu draga šola za vse nas in le upamo lahko, da smo se iz te izkušnje vendarle česa naučili.
Keywords:diplomske naloge, nevarni odpadki, požar, Kemis, Vrhnika, okoljska škoda, študija primera
Place of publishing:Ljubljana
Place of performance:Ljubljana
Publisher:[U. Štrancar]
Year of publishing:2019
Year of performance:2019
Number of pages:IX, 54 str.
PID:20.500.12556/DKUM-73051 New window
UDC:504.5(043.2)
COBISS.SI-ID:3671274 New window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:BS3XU876
Publication date in DKUM:13.02.2019
Views:2496
Downloads:652
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:FVV
:
Copy citation
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:Bookmark and Share


Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Secondary language

Language:English
Title:Case study of fire in company Kemis in Vrhnika
Abstract:The graduation thesis is about fire in Kemis company, which happened in the year 2017. This year we have been witnessing several fires of hazardous waste disposals. This cannot be a coincident and suggests the same practices that indicates poor control over hazardous waste companies. Purpose of graduation thesis – Case study of fire in Kemis company is, to present hazardous waste management and existing legislation in Slovenia, to determine causes of fire, research what effects fire had on environment and people health, to present corrective measures for elimination of consequences of this of this multi-layered disaster. Our leading goals were directed in researching of an exact environmental damage and determining responsible for existing damage. Our interest was reaction of participants; inhabitants of Vrhnika, different experts, representatives of our country, media and leaders of Kemis company. While researching we discovered that fire in Kemis company was reflection of unsuitable of waste disposal treatment on more segments. This is consequence of freedom to interpret existing laws, that companies are supposed to follow when planning fire safety. In many cases they are influenced by economic reasons, what can at lead insufficient inspection control which furthermore leads towards more and more anomalies. In this particular case, unpreparedness of state institutions was evident. When accident occurred, because lacked acting plan. Fire in Kemis company, unveiled many irregularities of fire safety system. Solutions should be directed in prevention at planning fire safety that has to be appropriate. Quality should not be an issue here regarding the price. Realisation of corrective measures when accident happens should not be the question here. Fire in Kemis company was for sure expensive experience for all of us and we hope that we learned something out of it.
Keywords:hazardous waste, fire, Kemis, Vrhnika, environmental damage, case study


Comments

Leave comment

You must log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica