| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Pridelek poljščin in zelenjadnic v odvisnosti od kolobarja v različnih pridelovalnih sistemih
Avtorji:Setinšek, Ivica (Avtor)
Bavec, Franc (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf MAG_Setinsek_Ivica_2019.pdf (764,74 KB)
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga (mb22)
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:V kmetijstvu poznamo več pridelovalnih sistemov. S spodbujanjem trajnostnega kmetijstva se je pojavila potreba po raziskavah in utemeljitvah pozitivnih doprinosov ekološkega kmetijstva na okolje in pridelke. Zato se je v letu 2007 na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede UM zasnoval večletni poljski poskus, ki vključuje konvencionalen, integriran, ekološki in biodinamični pridelovalni sistem. V poskus sta vključena dva kolobarja. V prvega so vključene tipične rastline za to območje (pšenica, zelje, paprika in oljne buče), drugi pa je zasnovan kot alternativni kolobar (pira, rdeča pesa, fižol in oljni riček). Cilj raziskave je analizirati vpliv različnih pridelovalnih sistemov in kolobarja na pridelek. Preveriti želimo ali pridelovalni sistem odločilno vpliva na oblikovanje pridelka poljščin in zelenjadnic. Rezultati kažejo statistično značilen vpliv DTM na pridelek. Pridelovalni sistem v večini primerov nima statistično značilnega vpliva na pridelke manj poznanih rastlin.
Ključne besede:pridelovalni sistem, kolobar, pridelek, žita, oljnice, zelenjadnice
Leto izida:2019
Izvor:Maribor
NUK URN:URN:SI:UM:DK:LQMYLPW7
Licenca:CC BY-NC-ND 4.0
To delo je dosegljivo pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Število ogledov:252
Število prenosov:34
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The Yields of Field Crops and Vegetables Depending on Crop Rotation under Different Production Systems
Opis:There are different production systems in agriculture. Organic farming may contribute substantially to future sustainable agricultural production. The focus of the thesis was the environmental impact and the crop yield. Because of that, different production systems in a long-term trial were compared, which was established in 2017 and conducted at the Faculty of Agriculture and Life Sciences, University of Maribor. It included conventional, integrated, organic and biodynamic production systems and two crop rotation systems. The first crop rotation included main crops off this area (wheat, cabbage and peppers, oil pumpkins) and the second involveds alternative crop rotation (spelt, red beet and bean and camelina). The aim of the research was to analyse the effects of different production systems and crop rotation on formation of crop yields. The results showed that plants in crop rotation like clover grass mixtures have a significant effect on yields. Production systems have no significant effect on yield on lot cases of underutilized crops.
Ključne besede:production system, crop rotation, yield, grain, oilseeds, vegetable


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici