| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document Help

Title:Development and evaluation of a mobile application prototype for reclamations of citizens in smart cities
Authors:ID Ptiček, Filip (Author)
ID Pušnik, Maja (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf MAG_Pticek_Filip_2018.pdf (5,13 MB)
MD5: 45E1F3E8EFD99833F5C77F5EE4752355
PID: 20.500.12556/dkum/763d69c8-0c33-4f76-8ba5-ade1f08863bc
 
Language:English
Work type:Master's thesis/paper
Typology:2.09 - Master's Thesis
Organization:FERI - Faculty of Electrical Engineering and Computer Science
Abstract:The paper addresses the concept of smart cities in the modern age. Various definitions and components of smart cities are presented, along with the top ten smart cities in the world. Purposely selected global smart cities were compared to Ljubljana and Zagreb to demonstrate the differences in certain sectors like economy, environment, governance, urban planning, technology, and others. Next, multiple smart city solutions and applications that facilitate the life of citizens in smart cities were examined. Lastly, a mobile application prototype for citizens' reclamations was developed and evaluated in within this thesis.
Keywords:smart cities, mobile application, android studio, java, comparison of smart cities
Place of publishing:[Maribor
Publisher:F. Ptiček
Year of publishing:2018
PID:20.500.12556/DKUM-72817 New window
UDC:004.777(043.2)
COBISS.SI-ID:22018070 New window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:LL48SO8Q
Publication date in DKUM:21.12.2018
Views:1394
Downloads:158
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:KTFMB - FERI
:
Kopiraj citat
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Licences

License:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Link:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Description:The most restrictive Creative Commons license. This only allows people to download and share the work for no commercial gain and for no other purposes.
Licensing start date:22.11.2018

Secondary language

Language:Slovenian
Title:Razvoj in vrednotenje prototipa mobilne aplikacije za potrebe podajanja reklamacij meščanov pametnih mest
Abstract:Magistrsko delo se navezuje na področje pametnih mest in življenja tamkajšnjih prebivalcev. Pametna mesta so območja, ki zagotavljajo razvoj urbanega okolja in zadovoljujejo potrebe prebivalcev. Glavni cilj pametnega mesta je izboljšati kakovost življenja prebivalcev in z uporabo informacijske ter komunikacijske tehnologije zagotoviti gospodarsko rast. Opredeljene so glavne sestavine pametnih mest: mobilnost, življenje, ljudje, okolje, ekonomija in upravljanje. V nadaljevanju magistrskega dela so predstavljene študije, ki kategorizirajo globalna pametna mesta. Zaradi obsežnosti in celovitosti je poudarek na študijah 'IESE business school of the University of Navarra' in 'Juniper Research'. Obe študiji imata različne parametre za uvrstitev pametnih mest. Predstavljena in analizirana je študija 'Top 10 pametnih mest'. Na podlagi tega je ustvarjen lasten seznam, ob čemer je narejena primerjava naslednjih mest: Ljubljana, Zagreb, Bern, Tallinn, Ottawa in Wellington. Mesta se primerjajo na naslednjih območjih oziroma ravneh: ekonomija, človeški kapital, socialna kohezija, okolje, upravljanje, urbano načrtovanje, tehnologija, mobilnost in prevoz ter mednarodni doseg. Predstavljene so tudi rešitve in mobilne aplikacije pametnih mest, ki olajšajo življenje tamkajšnjih prebivalcev. Prednost imajo slovenski in hrvaški primeri aplikacij. Primeri so razdeljeni na šest ključnih sestavnih delov pametnih mest. Glavni namen magistrskega dela je bil predstaviti razvoj mobilne aplikacije za podajanje reklamacij. Cilj je bil izdelati prototipno aplikacijo in jo ovrednotiti. V delu je predstavljeno razvojno okolje: Android operacijski sistem, orodje Android Studio, programski jezik Java in SQLite sistem upravljanja podatkovnih baz. Pred razvijanjem aplikacije je bila opravljena anketa, da bi spoznali potrebe državljanov za podajanje reklamacij v pametnem mestu. Po zbiranju in statistični analizi podatkov se je začel postopek razvijanja aplikacije. Po zaključku razvoja aplikacije je bil opravljen eksperiment, prav tako je bila izvedena anketa za vrednotenje prototipa. Rezultati so bili statistično analizirani in služijo kot primarni vir informacij pri vrednotenju mobilne aplikacije.
Keywords:pametna mesta, mobilna aplikacija, android studio, java, primerjava pametnih mest


Comments

Leave comment

You must log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica