| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Spremljanje vsebnosti makroelementov v mleku sesalcev domačih živali in v mlečnih napitkih rastlinskega izvora
Avtorji:ID Bernjak, Barbara (Avtor)
ID Kristl, Janja (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Kraner Šumenjak, Tadeja (Komentor)
Datoteke:.pdf UN_Bernjak_Barbara_2018.pdf (297,35 KB)
MD5: 55D269F71FAA732160ED0E14C19C866F
PID: 20.500.12556/dkum/9510efe3-4e38-46d5-95fc-73846adcc697
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Namen raziskave je bil določiti vsebnost suhe snovi, pepela in pomembnejših mineralov (Ca, Mg in P) v mleku sesalcev domačih živali, kokosovem mleku in mlečnih napitkih rastlinskega izvora ter na osnovi rezultatov podati prispevek uživanja mleka k dnevnemu vnosu posameznih mineralov v organizem. Koncentracije Ca in Mg smo določili z atomsko absorpcijsko spektrometrijo, koncentracije P pa z molekulsko absorpcijsko spektrometrijo. Analizirali smo 4 vzorce iz vsake skupine živil (skupaj 24 vzorcev). Najvišjo vsebnost suhe snovi smo izmerili v kravjem surovem mleku (12,3 %) in najnižjo v sojinem napitku (5,8 %), medtem ko je bila vsebnost pepela najvišja v kozjem in homogeniziranem kravjem mleku ter kokosovem mleku. Največ Ca vsebujeta kozje in homogenizirano kravje mleko (135 mg/100 g) ter sojin napitek (44 mg/100 g). Vsebnosti Mg so bile od 1,93 mg/100 g v riževem napitku do 15,21 mg/100 g v kokosovem mleku in P od 6,14 mg/100 g v riževem napitku do 95 mg/100 g v surovem kravjem in kozjem mleku. Mg v mleku statistično značilno pozitivno korelira s Ca, v mlečnih napitkih pa s P. Odrasla moška oseba pri zaužitju 1 dcl mleka pokrije približno desetino dnevnih potreb po Ca in P.
Ključne besede:mleko, sojin in rižev napitek, kokosovo mleko, kalcij, magnezij, fosfor
Kraj izida:Maribor
Leto izida:2018
PID:20.500.12556/DKUM-72591 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:VEYCUQH9
Datum objave v DKUM:18.10.2018
Število ogledov:1327
Število prenosov:133
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:09.10.2018

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Macronutrient Determination in Domestic Mammal Milk and in Plant Based Milk Alternatives
Opis:The purpose of this research was to determine the content of total solids, ash and important minerals (Ca, Mg and P) in domestic mammal milk, coconut milk plant based milk alternatives and, on the basis of the results, show the contribution of milk consumption to the daily intake of individual minerals in the organism. The concentrations of Ca and Mg were determined using atomic absorption spectrometry and P concentrations via molecular absorption spectrometry. We analyzed 4 samples from each group of foodstuff (total of 24 samples). The highest content of solids was measured in cow raw milk (12.29 %) and the lowest in soy beverage (5.76 %), while the ash content was the highest in goat and homogenized cow milk and coconut milk. Goat and homogenized cow’s milk contain the biggest amount of Ca (135 mg/100 g) and soy beverage contains (44 mg/100 g). The Mg content was ranged from 1.93 mg/100 g in rice beverage to 15.21 mg/100 g in coconut milk and P from 6.14 mg/100 g in rice beverage to 95 mg/100 g in raw cow and goat milk. Mg in cow milk statistically significantly positively correlates with Ca, and in milk beverages with P. An adult person covers about one tenth of the daily requirements for Ca and P when consuming 1 dcl of milk.
Ključne besede:milk, soy and rice beverage, coconut milk, calcium, magnesium, phosphorus


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici