| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Razmnoževanje paradižnika v in vitro pogojih
Avtorji:Germ, Manja (Avtor)
Šiško, Metka (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf VS_Germ_Manja_2018.pdf (873,51 KB)
MD5: 2B40A7468BB35C2A159432F172F374E1
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:V letu 2017 smo opravili poskus, v katerem smo testirali vpliv treh različnih gojišč na rast in razvoj paradižnika. V gojišča smo dodali različne koncentracije proteina kazein hidrolizata (0 g/l, 0,1 g/l in 0,04 g/l) in citokinina benzil amino purina v treh različnih koncentracijah 0 mg/l, 112,65 mg/l in 1 mg/l (CH + BAP). V poskus smo vključili štiri različne lokalne genotipe paradižnika. Kot izhodiščni material smo uporabili plodove paradižnika, ki smo jih površinsko sterilizirali in iz njih pobrali sterilna semena. Iz semen smo na indukcijskem gojišču vzgojili rastline, ki smo jih prenesli na tri različna gojišča. Vsak poganjek smo pred inokulacijo na gojišče za razraščanje stehtali. Po 30 dneh smo poganjke ponovno stehtali in iz razlike obeh mas izračunali prirast zelene mase na posameznem gojišču. Najboljši prirast mase je bil pri vseh genotipih na gojišču G1 (brez dodanega CH in BAP), najmanjši prirast pa na gojišču G3, ki je vsebovalo 0,04 mg/l CH in 1 mg/l BAP. Ugotovili smo, da med gojiščem in genotipom ni bilo interakcije. Kazein hidrolizat in BAP v našem poskusu nista pokazala pozitivnega učinka na rast paradižnika in vitro.
Ključne besede:paradižnik / mikropropagacija / tkivne kulture / kazein hidrolizat / BAP
Leto izida:2018
Izvor:Maribor
NUK URN:URN:SI:UM:DK:NNKTE7LI
Število ogledov:564
Število prenosov:82
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:19.09.2018

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:In vitro propagation of tomatoes
Opis:In 2017, we tested the impact of three mediums on the growth and the development of a tomato. We added different concentrations of casein hydrolysate (0 g/l, 0,1 g/l in 0,04 g/l) and cytokinin benzylaminopurine in three different concentrations 0 mg/l, 112, 65 mg/l and 1 mg/l to the mediums (CH + BAP). The experiment included four different local genotypes of a tomato that we pre-sterilized and from which we picked sterile seeds. We transferred the seeds into the induction culture medium and later on transplanted the plants into three different mediums. Before transplantation we weighed every shoot. After 30 days, we weighed the shoots again and calculated the increase in the green mass for each medium. The increase in shoot weight was the highest in medium G1 (without CH and BAP) for all four genotypes and the lowest in medium G3 with 0,04 mg/l CH and 1 mg/l BAP added. The results showed that there was no interaction between the medium and the genotype. The results of our experiment showed that casein hydrolysate and BAP do not have positive impact on the growth of the tomato in vitro.
Ključne besede:tomato / micropropagation / tissue culture / casein hydrolysate / BAP


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici