SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Primerjava prehranjevalnih navad predšolskih otrok v waldorfskem in javnem vrtcu v Pomurju
Avtorji:Lukač, Klavdija (Avtor)
Hlastan Ribič, Cirila (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf MAG_Lukac_Klavdija_2018.pdf (941,20 KB)
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga (mb22)
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Namen raziskave je bil ugotoviti, ali je celodnevna prehrana pri predšolskih otrocih iz waldorfskega in javnega vrtca uravnotežena oz. če so vključene različne vrste živil iz skupin: žit in škrobnih živil, sadja in zelenjave, mesa in zamenjav, mleka in mlečnih izdelkov, maščob in maščobnih živil. V letu 2017 smo pri posameznem otroku v omenjenih vrtcih 15 dni tehtali celodnevno količino zaužitih živil/jedi, starši/skrbniki pa so to doma izvajali preko prehranskih dnevnikov. Dobljene podatke smo analizirali z OPKP (Odprta platforma za klinično prehrano) in statistično obdelali z Microsoft Excel 2010 in IBM SPSS 20 ter primerjali s prehranskimi priporočili D-A-CH (Nemčija (D), Avstrija (A), Švica (CH)) za starostno obdobje od 4 do 6 let. Ugotovili smo, da predšolski otroci niso zaužili priporočenega vnosa mesa in zamenjav, so pa predšolski otroci iz waldorfskega vrtca zaužili priporočeno količino sadja. Priporočenemu dnevnemu vnosu zelenjave se ni približal noben vrtec, medtem ko sta oba zadostila priporočilom pri vnosu mleka in mlečnih izdelkov. Skrb zbujajoč je dnevni vnos zaužite soli pri posameznem otroku, ki presega optimalne vrednosti za 4-krat od priporočenih. V dnevne obroke bo treba vključiti več mesa, zelenjave in sadja ter znižati prekomeren vnos soli, ki negativno vpliva na zdravje otrok.
Ključne besede:prehrana predšolskih otrok, meso in zamenjave, zelenjava in sadje, mleko in mlečni izdelki, sol, žita in škrobna živila
Leto izida:2018
Izvor:Maribor
URN:URN:SI:UM:DK:4OJQXHDV
Licenca:CC BY-NC-ND 4.0
To delo je dosegljivo pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Število ogledov:140
Število prenosov:28
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Comparison of Eating Habits in Waldorf and Public Nurseries in Pomurje
Opis:The main purpose of the study was to determine if the daily diet of Waldorf and public nurseries is balanced and if the following different types of food are included: cereals and starch foods, fruits and vegetables, meat and meat substitutes, milk and dairy products, fats and fatty food. In 2017, we weighed the daily consumed food for each child in both nurseries for 15 days, while the parents/guardians were doing this at home and documented it in a diary. We analyzed the obtained data with OPKP (Open Platforfm for Clinical Nutrition) and statistically processed it with Microsoft Excel 2010 and IBM SPSS 20. We compare the results with the dietary recommendations of the D-A-CH (Germany (D), Austria (A), Switzerland (CH)) for the age period of 4 to 6 year-olds. The final results indicate that children from both nurseries did not consume the recommended intake of meat, meat substitutes and vegetables, but they did eat enough of the recommended amount of milk and dairy products. Children from waldorf nursery consume the recommended amount of fruit. The daily intake of salt per child is alarming, because it exceeds the recommended amount by 4 times. It is important to include more meat, vegetables and fruits in the daily meals and to reduce excessive salt intake, which has a negative impact on children's health.
Ključne besede:nursery diet, meat and meat substitutes, vegetable and fruit, milk and diary products, salt, cereals and starch food


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici