| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Ekonomika dopolnilne dejavnosti predelave mesa na lastni kmetiji
Avtorji:Filipič, Nina (Avtor)
Pažek, Karmen (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Čandek Potokar, Marjeta (Komentor)
Datoteke:.pdf VS_Filipic_Nina_2018.pdf (922,29 KB)
MD5: 1C1C7DE64024B2B18AFAFDE310975627
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Osnovni cilj raziskave je bila ekonomika predelave mesa na lastni kmetiji. Osnovna dejavnost na kmetiji je pitanje prašičev. Kmetija se odloča o nadaljnji predelavi mesa v končne izdelke, pri čemer bi bila glavna dejavnost na kmetiji izdelava prleške tünke po starih običajih. V ta namen je bil razvit tehnološko-ekonomski model predelave mesa v različne domače izdelke. Osrednja uporabljena metoda je bila metoda kalkulacije skupnih stroškov in ocena koeficienta ekonomičnosti (Ke). Rezultati analize kažejo, da je pitanje prašičev ob upoštevanju lastne cene žit ekonomsko upravičeno (Ke = 1,04). Koeficient ekonomičnosti predelave mesa v prleško tünko (Ke = 1,41), domače krvavice (Ke = 3,30), suhe domače klobase (Ke = 2,90), domačo tlačenko (Ke = 0,06) in ocvirke (Ke = 1,19) je pokazal, da je predelava ekonomsko precej bolj učinkovita kot le pitanje prašičev. Izjema pri predelavi mesa je predelava v domačo tlačenko, kjer rezultati raziskave kažejo, da je proizvodnja ekonomsko neučinkovita, saj je ocenjena vrednost koeficienta ekonomičnosti nižja od vrednosti 1.
Ključne besede:ekonomika / dopolnilna dejavnost / predelava mesa
Leto izida:2018
Izvor:Maribor
NUK URN:URN:SI:UM:DK:DIK9AIRO
Število ogledov:553
Število prenosov:103
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:12.09.2018

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Economics of complementary meat processing activities on our farm
Opis:The main focus of the research was the economics of meat processing on a self-owned farm. The primary farm activity is fattening of pigs. The possibility to further process meat into finished products at the farm was analysed. It was presumed that the main on-farm activity would be the production of prleška tünka (cured meat preserved in melted pig fat typical for the Prlekija region), following traditional practices. However, the technological and economic model for processing meat into a variety of products was developed. The main method consisted of total cost calculation and coefficient of economics. The results of the analysis showed that fattening of pigs is economically acceptable (Ke = 1.04), when the cost of self-produced cereals is considered. The economics coefficients for prleška tünka (Ke = 1.41), home-made blood sausage (Ke = 3.30), home-made dry-cured sausages (Ke = 2.90), the home-made aspic sausage tlačenka (Ke = 0.06), and fat cracklings (Ke = 1.19) indicate that meat processing is economically far more efficient than just fattening of pigs. The only exception was, home-made aspic sausage tlačenka, for which the results of the analysis showed that its production is economically unviable, the estimated value of the economic coefficient being less than 1.
Ključne besede:economics / supplementary activity / meat processing


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici