| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Vpliv dodane frakcije mineralne volne na vlago v tleh ter na pridelek paprike (Capsicum annuum L.)
Avtorji:ID Poznič, Viktorija (Avtor)
ID Muršec, Mateja (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf VS_Poznic_Viktorija_2018.pdf (2,99 MB)
MD5: 3EEEE13A90DD27571A4C7985F11202AC
PID: 20.500.12556/dkum/d618c4f2-a4a5-405d-80a1-bd50e7393fc9
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Proučevali smo vpliv dodane frakcije mineralne volne (MV) na zadrževanje vlage v tleh in na pridelek paprike (Capsicum annuum L.). Poskus smo izvajali na dveh lokacijah: v Beltincih in v Ižakovcih, od maja do oktobra 2015. Hibrid paprike Bobita F1 smo pridelovali v tunelih, v katerih smo primerjali dve obravnavanji: (1) z dodatkom MV v tleh in (2) brez dodane MV – kontrola, v treh ponovitvah. Talno vlago smo merili oz. določali na različne načine in sicer gravimetrično, volumetrično, elektrometrično z WET senzor aparatom ter s tenziometri na globini do 5 do 20 cm. Pridelek smo ovrednotili kvantitativno (masa in število plodov) in kvalitativno (masa in število plodov boljše in slabše kakovosti). Rezultati so pokazali, da so se meritve talne vlage med obema obravnavanjema razlikovale le delno (razlike smo opazili le na lokaciji v Ižakovcih), medtem ko se pri posameznem obravnavanju meritve vlage v tleh niso razlikovale glede na različne uporabljene metode merjenja. Dodatek mineralne volne je le delno vplival na pridelek paprike v Ižakovcih, medtem ko so na pridelek paprike vplivali osnovni pedološki parametri (tekstura).
Ključne besede:paprika, mineralna volna, vlaga, tla, pridelek
Kraj izida:Maribor
Leto izida:2018
PID:20.500.12556/DKUM-72007 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:N3PNO3HU
Datum objave v DKUM:19.09.2018
Število ogledov:1677
Število prenosov:50
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:06.09.2018

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The effect of added fraction mineral wool on soil moisture and pepper (Capsicum annuum L.) crop
Opis:We were testing the impact of added faction mineral wool on preserving moisture in the soil and on the pepper (Capsicum annuum L.) crop. The experiment was carried out at two locations, at Beltinci and Ižakovci, from May to October, 2015. Pepper Bobita F1 was grown in tunnels where two treatments were compared: (1) with mineral wool added to the soil, and (2) with no mineral wool added-control, in three replications. Soil moisture was measured and determined in various ways respectively, namely gravimetrically, volumetrically, electrometrically with the WET sensor device, and with tensiometers at the depth from 5 to 20 cm. The produce was evaluated according to quantity (weight and number of fruits) and according to quality (weight and number of fruits of a better or a worse quality). The results showed the measurements of the soil moisture differed between the two treatments only partially (differences were stated only at Ižakovci). Measurements of soil moisture, however, did not differ at individual treatment according to different measuring methods used. The pepper crop was influenced by basic pedologic parameters (texture) while adding of mineral wool had on the produce at Ižakovci only partial impact.
Ključne besede:pepper, mineral wool, moisture, soil, crop


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici