| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document

Title:Poslovna etika in diskriminacija zaposlenih na delovnem mestu
Authors:Roškar, Barbara (Author)
Nedelko, Zlatko (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf UN_Roskar_Barbara_2018.pdf (562,04 KB)
 
Language:Slovenian
Work type:Diploma project paper (mb13)
Typology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:EPF - Faculty of Business and Economics
Abstract:Poslovno etiko lahko najpreprosteje definiramo kot področje etike, ki definira določena poslovna dejanja kot dobra ali slaba ter na podlagi teh definicij, usmerja management, da odloča in ravna po »dobrih« načelih. Vedno več potrošnikov od podjetij zahteva, da se odločajo za bolj etičen način poslovanja, pri čemer, pa so posledično vedno bolj pozorni na zlorabe podjetij in na zlorabe znotraj posameznih podjetij. Veliko govora in pisanja je v zadnjem času, predvsem zaradi znanih afer v poslovnem svetu, posvečenega diskriminaciji v poslovnem svetu. Diskriminacija v poslovnem kontekstu je definirana kot prednostna ali manj prednostna obravnava vsakega posameznika, na podlagi razlogov, ki niso neposredno povezani z njihovimi kvalifikacijami in dejanji na delovnem mestu – rasa, spol, starost, vera in drugo. Zaradi razširjenosti dileme in želje, da se diskriminacija v poslovnem svetu (ter drugih področjih) v največji možni meri omeji, ustanove, ki so zadolžene za boj proti tej vrsti obravnavanja, oblikujejo vse več zakonov, ki drugačno obravnavanje definirajo kot kaznivo dejanje, ki se kaznuje z denarno ali zaporno kaznijo. V skladu z omenjenimi smernicami smo v diplomskem delu opredelili teoretične vidike poslovne etike ter diskriminacije na delovnem mestu. Osredotočili smo se tudi na pravne vidike prepovedi diskriminacije na trgu dela v Republiki Sloveniji. V povezavi s tem, smo obravnavali najpogostejše vrste diskriminacije v Sloveniji in identificirali predloge za prakso, s pomočjo katerih, bi se stanje lahko izboljšalo.
Keywords:poslovna etika, diskriminacija, diskriminacija na delovnem mestu, etične dileme, prepoved diskriminacije v Republiki Sloveniji.
Year of publishing:2018
Publisher:[B. Roškar]
Source:Maribor
UDC:17
COBISS_ID:13345820 Link is opened in a new window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:UHKFUQOK
License:CC BY-NC-ND 4.0
This work is available under this license: Creative Commons Attribution Non-Commercial No Derivatives 4.0 International
Views:294
Downloads:40
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:EPF
:
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Secondary language

Language:English
Title:Business ethics and discrimination of employees in the workplace
Abstract:The simplest way to define business ethics can be as an area of ethics that defines certain business acts as good or bad and based on these definitions, directs management to decide and follow "good" principles. More and more consumers require companies to make decisions for a more ethical way of doing business, but consequently they are increasingly paying attention to corporate abuse and abuse within individual businesses. Lately, there is a lot of writing, mainly because of the famous affairs in the business world, dedicated to discrimination in the business world. Discrimination in the business context is defined as a priority or less priority treatment for each individual, on grounds not directly related to their qualifications and actions in the workplace – race, sex, age, religion and other. Due to the prevalence of the dilemma and the desire for discrimination in the business world (and other areas) to be limited to the greatest extent possible, the institutions responsible for combating this type of treatment, form a growing number of laws which define a different treatment as a criminal offence punishable by a penal or imprisonment. In thesis, according to these guidelines, we identified theoretical aspects of business ethics and discrimination at work. We also focused on the legal aspects of banning discrimination in the labour market in the Republic of Slovenia. In this connection, we addressed the most common types of discrimination in Slovenia and identified proposals for practice through which the situation could be improved.
Keywords:Business ethics, discrimination, discrimination in the workplace, ethical dilemmas, prohibition of discrimination in the Republic of Slovenia


Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica