| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Sestava mleka pri svinji v povezavi s telesno maso in sesnim obnašanjem pujskov
Avtorji:Skitek, Ana (Avtor)
Skok, Janko (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Škorjanc, Dejan (Komentor)
Datoteke:.pdf UN_Skitek_Ana_2018.pdf (527,41 KB)
MD5: A6D993D20CA7C14297A2CBCA9FF1A10C
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Na sestavo mleka vplivajo različni dejavniki, tako genetski, kot tudi okoljski. Cilj raziskave je bil ugotoviti povezave med sestavo mleka, telesno maso in obnašanjem pujskov v času laktacije. V preučevanje je bilo vključenih pet svinj z gnezdi, velikosti vsaj 10 pujskov (N = 55), pri katerih smo na 3., 7., 14., in 28. dan laktacije opazovali sesno obnašanje pujskov in, odvzeli vzorce mleka iz vsakega seska posebej. Po vsakem opazovanju smo pujske stehtali. Skupaj z večanjem telesne mase in starostjo, se je, večala tudi stabilnost sesnega reda, ki je svoj vrh dosegla v drugem tednu laktacije (52 %). Povezava med telesno maso in deležem beljakovin v mleku je bila v laktaciji statistično značilno negativna (r = –0,312; p < 0,001). Ob upoštevanju časovne komponente smo pri telesni masi ugotovili enak trend, t.j. negativnoa povezavoa v vseh obdobjih laktacije, ki pa na začetku laktacijin koncu laktacije, ni statistično značilna (p ≥ 0,05). Med telesno maso in deležem laktoze v mleku je bilo zaznati šibko (r = 0,1094), vendar statistično značilno (p = 0,001) pozitivno povezavo, ki pa je bila statistično značilna le v sredini laktacije (7. in 14. dan, p < 0,05). Podobno, vendar močnejšo povezavo smo ugotovili tudi v primeru stabilnosti sesanja (r = 0,7943, p = 0.,000)
Ključne besede:Sestava mleka, sesno obnašanje, telesna masa, stabilnost sesanja, pujski
Leto izida:2018
Izvor:Maribor
NUK URN:URN:SI:UM:DK:VQXY4ADE
Število ogledov:665
Število prenosov:62
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:29.08.2018

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Composition of sow's milk in relation to body weight and suckling behaviour of piglets
Opis:Milk composition depends on many genetic and environmental factors. Our research aimed to find relations between milk constitution, body weight (BW) and piglets' behaviour during lactation. Its subjects were five sows with nests of at least 10 piglets (N = 55), and on the 3rd, 7th, 14th and 28th day of lactation piglets' behaviour was observed and milk samples from each teat were taken. After each observation, piglets were weighted. Stability of the suckling order increased along with the BW growth and aging and reached its climax in the second week of lactation (52%). The relation between BW and protein ratio in lactation was statistically significant negative (r = –0.31; p < 0.001). With the time component being taken into account, the same trend was discovered with body weight, i. e. negative relation through all the periods of lactation, which at the beginning of lactation and at the end was not statistically significant (p ≥ 0.05). A weak (r = 0.1094), yet statistically significant positive correlation (p = 0.001) was established between BW and lactose ratio in milk, however, it was significant only in the middle of the lactation period (7th and 14th day, p < 0.05). Similar, but stronger correlation was established in the case of suckling stability (r = 0.7943, p = 0.000).
Ključne besede:Milk composition, suckling behaviour, body weight, suckling stability, piglets


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici