Naslov: | Separacija aktivnih komponent iz lupin kakavovca |
---|
Avtorji: | ID Glavač, Kaja (Avtor) ID Škerget, Mojca (Mentor) Več o mentorju... ID Čolnik, Maja (Komentor) |
Datoteke: | UN_Glavac_Kaja_2018.pdf (3,07 MB) MD5: ED1FB1BB22A23AD2CC0ED161D7B7A29B PID: 20.500.12556/dkum/f67e9aa2-6bc6-45d5-aa91-3aacb0e1dba1
UN_Glavac_Kaja_2018.zip (2,37 MB) MD5: 580187602B9021F364A0C0F68F141475 PID: 20.500.12556/dkum/eb3f84ab-3618-4b4e-b3c5-f9cce5134944
|
---|
Jezik: | Slovenski jezik |
---|
Vrsta gradiva: | Diplomsko delo/naloga |
---|
Tipologija: | 2.11 - Diplomsko delo |
---|
Organizacija: | FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
|
---|
Opis: | Pri industrijskih procesih pridobivanja kakava nastaja 80 % odpadnih snovi, kar predstavlja za okolje precejšnjo obremenitev. Zato so se strokovnjaki v zadnjem času začeli ukvarjati s tem odpadnim materialom in v njem iskati uporabne komponente, ki bi se jih dalo ekstrahirati, da bi tako zmanjšali obseg odpadnega materiala. Namen diplomskega dela je bil z različnimi ekstrakcijskimi metodami separirati komponente iz lupin semen kakavovca. Izvedli smo klasično ekstrakcijo z različnimi topili, ekstrakcijo s superkritičnim CO2 in ekstrakcijo s subkritično vodo (SWE). Maksimalen delež ekstrakta smo dobili s SWE pri 170 °C (ostanek po CO2 ekstrakciji 60 °C in 300 bar), in sicer 57,16 %. Z metodo HPLC smo identificirali in kvantificirali aktivne komponente (totalni fenoli – maksimalna vsebnost 138,21 mg/g, totalni proantocianidini – maksimalna vsebnost 6,46 mg/g), sladkorje in njihove derivate, okarakterizirali antioksidativnost ekstraktov. Sladkorji, ki smo jih zaznali, so bili manoza, glukoza, ksiloza, arabinoza, ramoza, fukoza in njihovi degradirani produkti:5-HVL, furfural, levulinska, mlečna in mravljična kislina. Antioksidativna aktivnost vseh vzorcev je bila visoka, nad 50 %. Ekstrakt pridobljen s subkritično vodo iz začetnega materiala, je imel antioksidativnost kar 84,27 %. S subkritično vodo smo pridobili različne koncentracije komponent teobromina, kofeina, teofilina, epikatehina, katehina. Največ je bilo zaznanega teobromina (5,43 %) in epikatehina (1,36%). Z metodo GC smo določevali vsebnost maščobnih kislin, kot so palmitinska, palmitoleinska, stearinska, oleinska in linolna kislina. Ekstrakti so vsebovali največ oleinske in palmitinske kisline. |
---|
Ključne besede: | lupina kakavovca, superkritična ekstrakcija s CO2, subkritična ekstrakcija z vodo, aktivne komponente, antioksidativnost |
---|
Kraj izida: | Maribor |
---|
Založnik: | [K. Glavač] |
---|
Leto izida: | 2018 |
---|
PID: | 20.500.12556/DKUM-71502 |
---|
UDK: | 54-139:664.1.03(043.2) |
---|
COBISS.SI-ID: | 21969174 |
---|
NUK URN: | URN:SI:UM:DK:46GR2QC0 |
---|
Datum objave v DKUM: | 05.10.2018 |
---|
Število ogledov: | 1628 |
---|
Število prenosov: | 185 |
---|
Metapodatki: | |
---|
Področja: | KTFMB - FKKT
|
---|
:
|
Kopiraj citat |
---|
| | | Skupna ocena: | (0 glasov) |
---|
Vaša ocena: | Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom. |
---|
Objavi na: | |
---|
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše
podrobnosti ali sproži prenos. |