| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Separacija aktivnih komponent iz lupin kakavovca
Avtorji:ID Glavač, Kaja (Avtor)
ID Škerget, Mojca (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Čolnik, Maja (Komentor)
Datoteke:.pdf UN_Glavac_Kaja_2018.pdf (3,07 MB)
MD5: ED1FB1BB22A23AD2CC0ED161D7B7A29B
PID: 20.500.12556/dkum/f67e9aa2-6bc6-45d5-aa91-3aacb0e1dba1
 
.zip UN_Glavac_Kaja_2018.zip (2,37 MB)
MD5: 580187602B9021F364A0C0F68F141475
PID: 20.500.12556/dkum/eb3f84ab-3618-4b4e-b3c5-f9cce5134944
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:Pri industrijskih procesih pridobivanja kakava nastaja 80 % odpadnih snovi, kar predstavlja za okolje precejšnjo obremenitev. Zato so se strokovnjaki v zadnjem času začeli ukvarjati s tem odpadnim materialom in v njem iskati uporabne komponente, ki bi se jih dalo ekstrahirati, da bi tako zmanjšali obseg odpadnega materiala. Namen diplomskega dela je bil z različnimi ekstrakcijskimi metodami separirati komponente iz lupin semen kakavovca. Izvedli smo klasično ekstrakcijo z različnimi topili, ekstrakcijo s superkritičnim CO2 in ekstrakcijo s subkritično vodo (SWE). Maksimalen delež ekstrakta smo dobili s SWE pri 170 °C (ostanek po CO2 ekstrakciji 60 °C in 300 bar), in sicer 57,16 %. Z metodo HPLC smo identificirali in kvantificirali aktivne komponente (totalni fenoli – maksimalna vsebnost 138,21 mg/g, totalni proantocianidini – maksimalna vsebnost 6,46 mg/g), sladkorje in njihove derivate, okarakterizirali antioksidativnost ekstraktov. Sladkorji, ki smo jih zaznali, so bili manoza, glukoza, ksiloza, arabinoza, ramoza, fukoza in njihovi degradirani produkti:5-HVL, furfural, levulinska, mlečna in mravljična kislina. Antioksidativna aktivnost vseh vzorcev je bila visoka, nad 50 %. Ekstrakt pridobljen s subkritično vodo iz začetnega materiala, je imel antioksidativnost kar 84,27 %. S subkritično vodo smo pridobili različne koncentracije komponent teobromina, kofeina, teofilina, epikatehina, katehina. Največ je bilo zaznanega teobromina (5,43 %) in epikatehina (1,36%). Z metodo GC smo določevali vsebnost maščobnih kislin, kot so palmitinska, palmitoleinska, stearinska, oleinska in linolna kislina. Ekstrakti so vsebovali največ oleinske in palmitinske kisline.
Ključne besede:lupina kakavovca, superkritična ekstrakcija s CO2, subkritična ekstrakcija z vodo, aktivne komponente, antioksidativnost
Kraj izida:Maribor
Založnik:[K. Glavač]
Leto izida:2018
PID:20.500.12556/DKUM-71502 Novo okno
UDK:54-139:664.1.03(043.2)
COBISS.SI-ID:21969174 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:46GR2QC0
Datum objave v DKUM:05.10.2018
Število ogledov:1628
Število prenosov:185
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:KTFMB - FKKT
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:19.08.2018

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Separation of active components from cocoa shells
Opis:In industrial processes of cocoa production, 80 % of material is a generated waste, which represents a considerable burden for the environment. Therefore, experts have recently begun to deal with this waste material and are looking for useful components that could be extracted in order to reduce the amount of waste material in this way. The purpose of the work was to separate components from cocoa shells with different extraction methods. We performed classical extraction with different solvents, supercritical CO2 extraction and subcritical water extraction. The maximum yield of the extraction was obtained by SWE at 170 °C (residue of CO2 extraction 60 °C and 300 bar), 57.16 %. By the HPLC method the active components (total phenols – maximum content 138.21 mg/g, total proanthocyanidins – maximum content 6.46 mg/g) and of sugars and their derivatives, were identified and quantified. Furthermore the antioxidant activity of the extracts was analized. The sugars that were detected were mannose, glucose, xylose, arabinose, ramose, fucose and their degraded products: 5-HVL, furfural, levulinic acid, lactic acid and formic acid. The antioxidant activity was quite high in all samples, over 70 %. The antioxidant activity of extract obtained with subcritical water from raw material was the highest (84.27 %). With subcritical water various concentrations of the components of teobromine, caffeine, theophylline, epicatechin, and catechin were obtained. Major components detected were. Theobromine (5.43 %) and epicatechin (1.36 %). The GC method was used to determine the content of fatty acids such as palmitic acid, palmitoleic acid, stearinic acid, oleic acid and linoleic acid. The extracts contained mostly oleic and palmitic acid.
Ključne besede:cocoa shell, supercritical extraction with CO2, subcritical water extraction, active compounds, antioxidant activity


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici