| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Časovna analiza vsebnosti proteinov v listih različnih genotipov murv
Avtorji:ID Arnejčič, Ana (Avtor)
ID Urbanek Krajnc, Andreja (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Šelih, Mateja (Komentor)
Datoteke:.pdf UN_Arnejcic_Ana_2018.pdf (794,33 KB)
MD5: 193C1C54F0287AC9CFD76654D424EEC1
PID: 20.500.12556/dkum/a22d9a83-e774-4f18-8b5c-48a21b91396e
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Murvini listi so edina hrana sviloprejkam s ključno sestavo pomembnih metabolitov, ki jih sviloprejke potrebujejo za rast in razvoj. Analiza hranilnih snovi v listih različnih genotipov murv nam omogoča, da lahko odberemo tiste superiorne genotipe, ki so po vsebnosti metabolitov najbolj primerni za rast in razvoj sviloprejk. V diplomskem delu smo vzorčili različne genotipe murv v kolekciji murv Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede. Raziskava temelji na določitvi vsebnosti proteinov v listih (1) starih donosnih sort murv, ki so se uveljavile v svilogojstvu, (2) lokalnih genotipov murv in (3) novejših križancev. Namen raziskave je podati časovno analizo sprememb v vsebnosti proteinov skozi obdobje, ki je primerno za žetev listov. Skupne proteine v listih različnih genotipov murv smo določili v razponu od 33 do 175 mg/g SS, pri čemer so najvišje vrednosti dosegli genotipi novejših križancev murv (Morus alba x Morus rubra). Optimalno količino vsebnosti proteinov vseh treh preučevanih skupin murv so bili izmerjeni med junijem in julijem 2017, najnižje koncentracije proteinov so bile med julijem in avgustom. Proti koncu vegetacije se je izmerjena količina v murvinih listih spet povečala. Časovna analiza nam je omogočila opredeliti najboljši termin obiranja listov in odbiro superiornih genotipov, ki se bodo v bodoče razmnoževali za ponovno vzpostavitev svilogojstva.
Ključne besede:murve, Morus alba, proteini, svilogojstvo, hranilna vrednost
Leto izida:2018
Izvor:Maribor
PID:20.500.12556/DKUM-71138 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:L0OYPK6H
Datum objave v DKUM:31.07.2018
Število ogledov:845
Število prenosov:74
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:21.07.2018

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Time cource analysis of protein content in leaves of different mulberry genotypes
Opis:Mulberry leaves are the only food of silkworms, which are characterised by extremely important composition of key metabolites that the silkworms need for growth and development. The analysis of nutrients in the leaves of the various mulberry genotypes, which are maintained in the collection of the Faculty of Agriculture and Life Sciences University of Maribor, allows us to collect those superior genotypes, which are best suited for the growth and development of silkworms. The presented diploma research is based on the determination of the protein contents within the leaves of the (1) old-high-yielded mulberry varieties used in sericulture, (2) local genotypes and (3) new hybrids used for fruit production. The time-course analysis of changes in the protein contents through the vegetation period allowed us to determine the best time to harvest mulberry leaves to obtain optimal yields of beneficial functional components. The total proteins in the leaves were defined in range from 33 to 175 mg/g DM. The highest levels were achieved in leaves of hybrids Morus alba x M. rubra. The optimum protein contents of all three studied mulberry groups were measured at the transition from June to July 2017, the lowest protein content at the transition from July to August. Towards the end of vegetation the protein content of mulberry leaves again increased. The time analysis allowed us to define the best time for leave harvesting and helped us in selecting superior genotypes that will be propagated in future to reestablish Slovenian sericulture.
Ključne besede:mulberries, Morus alba, proteins, silkworm, nutritional value


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici