Title: | Vpliv nizkih temperatur na kvantitativno sestavo sladkorjev v gomoljih različnih slovenskih sort krompirja |
---|
Authors: | ID Hrovat, Valentina (Author) ID Urbanek Krajnc, Andreja (Mentor) More about this mentor...  ID Grobelnik Mlakar, Silva (Comentor) |
Files: | VS_Hrovat_Valentina_2018.pdf (1,20 MB) MD5: A9448CE74CA223FDBD21BE271F4D47AD PID: 20.500.12556/dkum/946ee785-731c-4273-a79c-0723089cc2aa
|
---|
Language: | Slovenian |
---|
Work type: | Bachelor thesis/paper |
---|
Organization: | FKBV - Faculty of Agriculture and Life Sciences
|
---|
Abstract: | Temperatura skladiščenja krompirja je ključna za ohranjanje kakovosti z vidika vsebnosti škroba in prisotnosti enostavnih sladkorjev. V diplomskem delu smo obravnavali vpliv dveh temperaturnih režimov (4 °C, 8 °C) skozi obdobje 41 dni pri štirih različnih sortah ('Désirée', 'Pšata', 'KIS Sora', 'KIS Krka'). Pri 4 °C smo opazili sortno občutljivost. Ena najbolj občutljivih sort je bila 'KIS Krka' z vidika ohranjanja vsebnosti škroba. Pri tej sorti se je razgradilo največ škroba v saharozo, glukozo in fruktozo. Najmanj občutljiva sorta je bila 'Désirée'. Vsebnost škroba pri 'KIS Krki' se je skozi obdobje skladiščenja pri 4 °C znižala za 13 %, enostavni sladkorji so narasli, in sicer saharoza za kar 200-krat, glukoza in fruktoza za 14-krat. Pri sorti 'Désirée' se je vsebnost škroba pri skladiščni temperaturi 4 °C skozi obdobje znižala za 21 %, saharoza je narasla za 14-krat, glukoza za 2.2-krat in fruktoza za 2.4-krat. Na podlagi rezultatov diplomskega dela smo ugotovili, da je najprimernejša temperatura skladiščenja 8 °C, kot bolj tolerantna slovenska sorta z vidika slajenja se je izkazala sorta Sora. |
---|
Keywords: | Slajenje, Krompir, Škrob, Saharoza, Enostavni sladkorji |
---|
Place of publishing: | Maribor |
---|
Year of publishing: | 2018 |
---|
PID: | 20.500.12556/DKUM-71010  |
---|
NUK URN: | URN:SI:UM:DK:KKSJR2VP |
---|
Publication date in DKUM: | 09.07.2018 |
---|
Views: | 1232 |
---|
Downloads: | 124 |
---|
Metadata: |  |
---|
Categories: | FKBV
|
---|
:
|
Copy citation |
---|
| | | Average score: | (0 votes) |
---|
Your score: | Voting is allowed only for logged in users. |
---|
Share: |  |
---|
Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click
on the title to get all document metadata. |