| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document

Title:Odgovornost ministrice oz. ministra
Authors:Škerget, Tomaž (Author)
Brezovnik, Boštjan (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf UN_Skerget_Tomaz_2018.pdf (770,17 KB)
 
Language:Slovenian
Work type:Bachelor thesis/paper (mb11)
Typology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:PF - Faculty of Law
Abstract:Za presojanje odgovornosti ministrov oziroma državnih funkcionarjev je potrebno ločiti med pravno in politično odgovornostjo. Za pravno odgovornost je značilno, da je vsaj načelno urejena v zakonodaji, medtem ko se je politična odgovornost razvila v teoriji in praksi in načeloma ni predvidena v formalnih aktih. Politično odgovornost lahko razdelimo na individualno in kolektivno ter na drugi strani na subjektivno in objektivno. Glede prve delitve velja, da je v praksi bolj uveljavljena kolektivna odgovornost ministrov. Pri drugi delitvi pa je mogoče reči, da objektivna sodi na področje odstopa ministrov, subjektivna pa na področje razrešitve in ustavne obtožbe. V raziskavi se je potrdil sistem zavor in ravnovesij med vejami oblasti. To se kaže tako pri imenovanju kot tudi pri razrešitvi ministrov. Predsednik vlade (izvršilna veja oblasti) predlaga ministre, državni zbor (zakonodajna veja oblasti) pa jih imenuje na njihove položaje. Pri prenehanju funkcije ministrom velja, da državni zbor sprejme njihove odstope ali predloge za razrešitev ali pa jih celo obtoži pred ustavnim sodiščem. S presojo ministrove odgovornosti se dotaknemo razmerja med politiko in pravom. Splošno povedano velja, da je pravo bolj statično kot politika, to se izraža že v dokumentih in predpisih, ki so na področju politike veliko bolj raznoliki kot na področju prava, gre za odraz večje elastičnosti politike. Po drugi strani pa to pomeni tudi, da pravo nudi več zanesljivosti in posledično varnosti kakor politika, ki v nasprotju s pravom nima predvidenih postopkov za vse vrste sankcioniranja, prav tako pa v politiki niso dostopne vse norme. To pa v pravu ni mogoče, saj bi se s tem kršilo že ustavno načelo pravne države. V diplomski nalogi je predstavljena še odškodninska odgovornost države za ravnanje njenih organov. Velja, da bo država ob izpolnjenih predpostavkah odgovorna tudi za ravnanje ministrov oziroma njim neposredno podrejenih organov, če so osebam povzročili škodo.
Keywords:Politična odgovornost, odgovornost ministra, politika, odgovornost države, ustavna obtožba ministra, odstop in razrešitev ministra.
Year of publishing:2018
Publisher:[T. Škerget]
Source:Maribor
UDC:342.518(043.2)
COBISS_ID:5601579 Link is opened in a new window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:5FEJNQBG
License:CC BY-NC-ND 4.0
This work is available under this license: Creative Commons Attribution Non-Commercial No Derivatives 4.0 International
Views:517
Downloads:92
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:PF
:
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Secondary language

Language:English
Title:Minister liability
Abstract:To judge Minister liability or state officials, it is necessary to know difference between legal and political liability. Legal liability is generally governed by formal acts, on the other hand political liability has developed in theory and practice and is generally not found in legislation. Political liability might be divided as individual and collective liability, another division is subjective and objective liability. As part of the first division, collective Minister liability is more established in practice. In the case of second division it might be said that objective liability stands for Minister resignation and subjective liability stands for Minister resolution and impeachment. The study confirmed checks and balances system. It is reflected in both, Minister resignation and Minister resolution. The Prime Minister (Executive) proposes the ministers, and the National Assembly (Legislative) appoints them on their positions. When the function is terminated, National Assembly accepts Minister resignations or resolutions or even charge them against Constitutional Court. By assessing minister liability, the difference between politics and law is shown. Generally the law is more static than politics, that reflects in documents and regulations, that are much more diverse in the politics, which reflects in political elasticity. Also that means the law is more trustworthy and consequently provides more security than politics, which unlike law, does not provide formal procedures for all types of sanctions, also not all norms are public. That is not possible in the law as this would already violate constitutional principle of the rule of law. I also presented the state liability for the conduct of its officials. When assumptions are met the state liability is provided for Minister actions or their directly subordinated bodies if they caused damage.
Keywords:Political liability, minister liability, politics, state liability, minister impeachment, minister resignation and resolution.


Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica