| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document

Title:A laboratory characterization of soils and clay-bearing rocks using the Enslin-Neff water-adsorption test
Authors:Petkovšek, Ana (Author)
Maček, Matej (Author)
Majes, Bojan (Author)
Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru (Authorship owner)
Files:.pdf Acta_geotechnica_Slovenica_2009_Petkovsek,_Macek,_Majes_A_laboratory_characterization_of_soils_and_clay-bearing_rocks_using_the_Enslin-N.pdf (380,52 KB)
MD5: BBB32CDBFE5AB81F8E383C61B94A7B2B
 
URL http://fgserver3.fg.um.si/journal-ags/2009-2/article-1.asp
 
Language:English
Work type:Scientific work (r2)
Typology:1.01 - Original Scientific Article
Organization:FGPA - Faculty of Civil Engineering, Transportation Engineering and Architecture
Abstract:The application of the Enslin-Neff water-adsorption test for the determination of soil-index properties has been investigated on commercially available reference minerals and on real soils. The Enslin-Neff test is a simple and reliable laboratory method, which can provide important information about the behavior of soils, clay-bearing rocks and aggregate fines that are in contact with water. Although the test has been frequently used for bentonite testing, practically no results have been published about the physical meaning of the Enslin-Neff water-adsorption values for real soils. The results of this study indicate that the Enslin-Neff water-adsorption test can be used to obtain accurate values of some soil-index properties, such as the liquid limit, the plasticity index, the methylene-blue value, and the soil-water characteristic curve.
Keywords:water adsorption, soil water characteristic curve, methylene blue value, soil suction
Year of publishing:2009
Number of pages:str. 4-13
Numbering:št. 2, Letn. 6
ISSN:1854-0171
UDC:624
ISSN on article:1854-0171
COBISS_ID:4766049 New window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:ZGISHXYB
Copyright:Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru
Views:669
Downloads:63
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:Misc.
:
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Record is a part of a journal

Title:Acta geotechnica Slovenica
Shortened title:Acta geotech. Slov.
Publisher:Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru
ISSN:1854-0171
COBISS.SI-ID:215987712 New window

Secondary language

Language:Slovenian
Title:Laboratorijska karakterizacija zemljin in kamnin, ki vsebujejo glino, s preiskavo adsorpcije vode po Enslin - Neffu
Abstract:Postopek za merjenje adsorpcije vode na fina zrna zemljin in drugih praškastih materialov je razvil Enslin leta 1933. Postopek so kasneje dopolnjevali različni nemški raziskovalci. Danes je postopek znan kot Enslin – Neff postopek in je vključen v nemške standarde. Kljub temu, da je postopek enostaven, hiter in daje pomembne informacije o obnašanju drobno zrnatih materialov v stiku z vodo, je v ne nemško govorečih deželah praktično nepoznan. V prispevku so opisani rezultati raziskav adsorpcije vode po Enslin-Neffu na značilnih slovenskih zemljinah in kamninah ter na referenčnih čistih, monomimeralnih vzorcih. Izmerjene vrednosti adsorpcije vode so primerjane z Atterbergovimi mejami plastičnosti, Metilen modro vrednostjo in vsebnostjo vode na značilnih točkah retencijske krivulje in pri značilnih sukcijah. Rezultati kažejo na direktno zvezo med mejo židkosti in adsorpcijo vode po Enslin – Neffu, ki jo je možno zapisati z enostavno enačbo. Ugotovljeno je tudi, da vrednost adsorpcije vode ustreza prvi točki na deviški retencijski krivulji pri nični sukciji. Zveze med adsorpcijo vode in metilen modrim ni možno zapisati z enotno, splošno veljavno enačbo, ker je v meritvi po Enslin – Neff vključena kapilarna in adsorpcijska voda, metilen modro pa zaznava le adsorpcijski potencial zrn za organsko barvilo metilen modro. Pridobljeni rezultati kažejo, da obstaja zveza med vrednostjo Metilen modro in adsorpcijo vode, vendar bo potrebno za matematični opis te zveze opraviti še dodatne raziskave. Raziskave kažejo, da je Enslin – Neff postopek odlično dopolnilo obstoječim postopkom za karakterizacijo zemljin, kamnin in finih zrn v kamenem agregatu. Prednost postopka pred Atterbergovimi mejami plastičnostmi je zlasti v hitrejši in enostavnejši izvedbi ter predvsem v majhni količini vzorca, potrebni za raziskavo.
Keywords:adsorpcija vode, Attenbergove meje plastičnosti, metilen modro vrednost, retencijska krivulja, zemljinska sukcija


Collection

This document is a part of these collections:
  1. Acta geotechnica Slovenica

Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica