| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Testiranje bentonitov v pridelavi vina
Avtorji:Fideršek, Aleksander (Avtor)
Valdhuber, Janez (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf VS_Fidersek_Aleksander_2018.pdf (781,36 KB)
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Na Univerzitetnem centru za vinogradništvo in vinarstvo Meranovo Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede smo v laboratorijskih poskusih preizkušali nekatere komercialne bentonite, ki se uporabljajo za stabilizacijo termolabilnih beljakovin. Testirali smo jih glede na učinkovitost odstranjevanja termolabilnih beljakovin, odstotek usedline, vpliv na bistrenje, zmožnost vpijanja vode in vpliv na kakovost vina. Ugotovili smo, da so pH vrednosti različne tudi pri bentonitih s podobno sestavo in da med količino potrebnega bentonita ter pH vrednostmi obstaja močno inverzno razmerje. Najvišji za stabilizacijo potreben odmerek se je pokazal pri bentonitu NaCalit, največ usedline pa tvorita Bentogran in Puranit. Pri testiranju vpliva na bistrost so se bolje izkazali bentoniti z višjim deležem natrija, ugotovili pa smo tudi, da nekateri bentoniti negativno vplivajo na organoleptične lastnosti vina.
Ključne besede:bentonit, enološko sredstvo, kakovost vina
Leto izida:2018
Izvor:Maribor
NUK URN:URN:SI:UM:DK:PCKPYR4Q
Licenca:CC BY-NC-ND 4.0
To delo je dosegljivo pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Število ogledov:455
Število prenosov:26
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Bentonite testing for winemaking
Opis:Some commercial bentonites used for protein stabilisation were tested at laboratories of the University Centre for Viticulture and Enology Meranovo. They were tested for their effectiveness of removing thermosoluble proteins, the percentage of sediment, the impact on clarification, the ability of water absorption and the impact on wine quality. It was discovered that the pH values are different for bentonites with similar composition and that there is a strong inverse relationship between the amount of required bentonite and the pH values. The highest dose of bentonite was shown for NaCalit, while the greatest amount of sediment was produced by Bentogran and Puranit. Bentonites with a higher proportion of sodium have been shown to be more effective at clarifying. It has also been found out that some bentonites have a negative effect on organoleptic properties of the wine.
Ključne besede:bentonite, enological product, wine quality


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici