| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Uporabnost različnih metod za vrednotenje zaužite hrane v mobilnih aplikacijah za nadzor sladkorne bolezni
Avtorji:ID Vukančić, Kristijan (Avtor)
ID Štiglic, Gregor (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Stožer, Andraž (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Vukancic_Kristijan_2018.pdf (2,13 MB)
MD5: 6C40C5020A5EA75E227AE9A1F4A85759
PID: 20.500.12556/dkum/c7821796-b525-4feb-af61-cecba597cb40
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
Opis:Teoretična izhodišča: Sladkorna bolezen tipa 2 (SB2) je bolezen, ki zahteva stalen nadzor nad vnosom hranil. Z naprednimi tehnologijami, predvsem na področju informatike, je prišlo do razvoja številnih mobilnih aplikacij (MA), ki to omogočajo. Namen magistrskega dela je predstaviti tri različne načine vnosa hranil in ugotoviti, kaj je uporabnikom všeč. Metodologija: V raziskavi je sodelovalo 106 anketirancev. Od tega jih je 16 imelo diagnosticirano SB2. Anketiranci so izpolnili vprašalnik, ki je bil sestavljen iz 15 vprašanj. Na podlagi predstavitvenih slik so skušali ugotoviti, kateri način vnosa hranil jim je všeč. Želeli smo ugotoviti, ali anketiranci uporabljajo funkcijo vnosa hranil in zakaj se odločajo za uporabo le-te. Rezultati: V magistrskem delu smo ugotovili, da so pri ocenjevalnih postavkah udeleženci statistično pomembno višje ocene podajali pri načinu vnosa s skeniranjem črtnih kod. V našem vzorcu smo ugotovili, da ljudje močno vrednost MA pripisujejo obvladovanju bolezni in izgubi telesne mase, čeprav je dejanska uporaba zdravstvenih MA redka. Sklep: Nadzor nad vnosom hranil s pomočjo MA lahko postane eden ključnih dejavnikov pri obvladovanju SB2. Ljudem je všeč enostaven in hiter način vnosa hranil, kakršen je vnos s pomočjo skeniranja črtne kode. Veliko ljudi sploh še ni uporabljalo zdravstvenih MA, zato jih je potrebno spodbuditi k uporabi.
Ključne besede:sladkorna bolezen tipa 2, mobilna aplikacija, vnos hranil, pametni telefon, samokontrola, vprašalnik.
Kraj izida:Maribor
Založnik:[K. Vukančić]
Leto izida:2018
PID:20.500.12556/DKUM-70622 Novo okno
UDK:616.379-008.64:004.9(043.2)
COBISS.SI-ID:2426020 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:CYPL7QID
Datum objave v DKUM:24.08.2018
Število ogledov:1294
Število prenosov:152
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FZV
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:31.05.2018

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Usefulness of various methods for evaluating food intake in mobile applications for diabetes management
Opis:Background: Type 2 diabetes (T2D) is a disease that requires constant control of the food intake. Especially in the field of information technology, many mobile applications (MA), which can enable this, have been developed with advanced technologies. The purpose of the master's thesis is to present three different types of food intake and to find out what the users like. Methods: The survey involved 106 respondents, of which 16 were diagnosed with T2D. Respondents filled out a questionnaire, which consisted of 15 questions. On the basis of the presentation images, they tried to find out what kind of food intake they liked. We wanted to determine whether the respondents use the food intake function and why they decide to use it. Results: In the master's thesis, we found out that statistically significantly higher grades were given to the participants in the input method in the assessment items by scanning barcodes. In our sample, we found out that people greatly value MA attribute to controlling disease and losing weight, although the actual use of MA healthcare is rare. Conclusions: Controlling the introduction of nutrients with the help of MA can become one of the key factors in controlling T2D. People like the simple and quick way of feeding inputs, such as input using a barcode scan. Many people have not yet used MA, so they need to be encouraged to use them.
Ključne besede:type 2 diabetes, mobile application, nutrition intake, smartphone, self-control, questionnaire.


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici