| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Pirolizidinski alkaloidi v prehranskih izdelkih v Sloveniji
Avtorji:Plohl, Sanja (Avtor)
Lešnik, Mario (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf MAG_Plohl_Sanja_2018.pdf (1,88 MB)
MD5: 74C34D001C06F7E63DD67891ECD357BF
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga (mb22)
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Pirolizidinski alkaloidi (PA) so pogosto pojavljajoči se sekundarni metaboliti rastlin, ki lahko povzročajo zastrupitve tako pri ljudeh kot živalih. O zdravstvenem tveganju potrošnikov pri uporabi prehranskih in kozmetičnih izdelkov iz rastlin, ki vsebujejo PA, je v Sloveniji zelo malo znanega. Zaradi tega smo s pomočjo deskriptivne metode na podlagi ankete želeli izvedeti, ali se Slovenci zavedamo nevarnosti PA ter kako pogosto sploh uporabljamo oz. uživamo izdelke, ki lahko vsebujejo PA. Naš glavni cilj je bil oceniti obseg vnosa teh substanc pri Slovencih, ter s pomočjo že narejenih tujih ocen tveganj za med in čaje sklepati, koliko smo obremenjeni s PA, oziroma zdravstveno ogroženi. Rezultati ankete so pokazali, da Slovenci še ne poznamo nevarnih PA in se zato ne zavedamo njihovih posledic za zdravje. S prehranskimi izdelki jih v telo ne vnašamo pogosto, zato večina Slovencev ni izpostavljena PA v koncentracijah, ki bi bile škodljive zdravju. Ker pa se v zadnjem času vedno bolj povečuje trend samozdravljenja z različnimi zelišči, bo vsekakor treba začeti ljudi obveščati o nevarnih PA v zeliščih in o posledicah njihove uporabe. Kljub nizkemu vnosu se PA v telesu kopičijo, zato je treba njihov vnos čim bolj omejiti in v prihodnosti tudi zakonodajno bolje regulirati.
Ključne besede:pirolizidinski alkaloidi / prehranski izdelki / obremenjenost potrošnikov / Slovenija / ocena tveganja
Leto izida:2018
Izvor:Maribor
NUK URN:URN:SI:UM:DK:JFVFXEHW
Število ogledov:930
Število prenosov:94
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:05.03.2018

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Pyrrolizidine alkaloids in food products in slovenia
Opis:Pyrrolizidine alkaloids (PAs) are commonly occurring secondary plant metabolites that can cause poisoning of humans, as well as animals. In Slovenia, there is very little known about the health risk that consumers face with the use of nutritional and cosmetic products from plants containing PAs. In our survey, we used a descriptive method based on the questionnaire. We wanted to find out whether Slovenians are aware of how hazardous PAs are, and how often we use products that might contain PAs. Therefore, our main objective was to quantify the intake of these substances among Slovenians; and with the help of already existing risk assessments done in other countries for teas and honey, estimate how much we are exposed to PAs. The results showed that Slovenians do not yet know the hazard of PAs, and therefore are not aware of their impact on humans’ health. It was also found that PAs containing products are not consumed often, so we can estimate that most of consumers are not yet exposed to PAs at an unacceptable level. However, since recently an increasing trend has been observed toward self-medication with a variety of herbs, it is definitely necessary to inform people about the hazard of PAs in herbs and the consequences of their use. Despite the low intake of PAs determined in our study, we have to be aware that they accumulate in the body. Therefore, in the future it is necessary to minimize their intake and better regulate their content in nutritional products with legislation.
Ključne besede:Pyrrolizidine alkaloids / Food products / the exposure of consumers / Slovenia / Risk assessment


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici