| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Antioksidativni potencial plodov različnih genotipov malinjaka (Rubus idaeus L.)
Avtorji:Breznik, Anita (Avtor)
Kristl, Janja (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Šiško, Metka (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Breznik_Anita_2018.pdf (1,04 MB)
MD5: FD8EC54CADF022A1B499809186A1A000
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga (mb22)
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Maline so bogat vir antioksidantov, med katere spadajo rastlinski sekundarni metaboliti. Te spojine preprečujejo oksidacijo plodov, do katere lahko pride zaradi vpliva okolijskih dejavnikov in delovanja mikroorganizmov. Namen naloge je bil raziskati vpliv genotipa malinjaka (Rubus idaeus L.), sušenja svežih plodov z zamrzovanjem in toplotne obdelave plodov pri pripravi nektarja na antioksidativni potencial. V raziskavo smo vključili plodove 19 različnih genotipov malinjaka. Antioksidativni potencial v metanolnih ekstraktih svežih in posušenih plodov ter nektarja smo merili z ABTS-, DPPH-, FRAP- in ORAC-metodami. Rezultate smo podali v µmol Trolox ekvivalenta (TE)/g suhe snovi (SS). Najvišji antioksidativni potencial je bil izmerjen pri divjem genotipu malinjaka, sledili so še primitivni in kultivirani genotipi. V ekstraktih plodov, ki so bili sušeni z zamrzovanjem, so bile ABTS-, DPPH- in FRAP-vrednosti višje kot v ekstraktih svežih plodov, vrednosti ORAC pa so pokazale drugačen trend. V ekstraktih nektarja so bile ABTS-, DPPH- in FRAP-vrednosti nižje kot v ekstraktih svežih plodov. Znižanje antioksidativnega potenciala med termično obdelavo je lahko posledica izgube naravno prisotnih antioksidantov. Antioksidativni potencial ekstraktov svežih plodov, izmerjen z ABTS-metodo, močno in značilno korelira z vrednostmi, izmerjenimi z DPPH- in FRAP-metodo. Med ORAC-, ABTS-, FRAP- ali DPPH-vrednostmi ni značilne korelacije.
Ključne besede:malinjak (Rubus idaeus L.), antioksidativni potencial, sveži plodovi, plodovi, sušeni z zamrzovanjem, nektar
Leto izida:2018
Izvor:Maribor
NUK URN:URN:SI:UM:DK:HPJTB8WX
Število ogledov:1040
Število prenosov:223
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:22.02.2018

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Antioxidant Activity of Different Raspberry Fruit Genotypes (Rubus idaeus L.)
Opis:Raspberries are a good source of antioxidant molecules. These compounds are a group of secondary metabolites that prevent the fruit from oxidation due to environmental factors and microbiological attacks. The objective of this investigation was to evaluate the effects of raspberry genotype (Rubus idaeus L.), freeze-drying and thermal treatment on antioxidant activity. Fruits of 19 different raspberry genotypes were included in our investigation. Antioxidant activity was measured in metanolic extracts of fresh and liophilized berries and in extracts prepared from nectar using ABTS, DPPH, FRAP and ORAC assays. The results were expressed in μmol of Trolox equivalent (TE)/g of dry matter (SS). The highest antioxidant activity occurred in the wild genotype, followed by the primitive and cultivated genotypes. The ABTS, DPPH and FRAP values for the extracts of freeze-dried fruits were higher than their values for the extracts of fresh fruits. ORAC values showed the opposite trend. The ABTS, DPPH and FRAP values for the extracts of nectar were lower than for the extracts of fresh fruits. Reduction of the antioxidant activity during thermal treatment could be due to the loss of naturally occurring antioxidants. The ABTS values for the extracts of fresh fruits showed strong and significant correlation with DPPH and FRAP values. No correlations were observed between ORAC and ABTS, FRAP or DPPH values.
Ključne besede:raspberry (Rubus idaeus L.), antioxidant activity, fresh sample, freeze-dryed sample, nectar


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici