| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Nanotechnology in food safety and quality assessment : potentiality of nanoparticles in diagnosis of foodborne pathogens
Avtorji:ID Pintarič, Maša (Avtor)
Datoteke:.pdf Agricultura_2016_Primec_Nanotechnology_in_food_safety_and_quality_assessment_potentiality_of_nanoparticles_in_diagnosis_of_foodborne_pat.pdf (463,07 KB)
MD5: 4BF87C06A96DB07E31D1A786228533D8
PID: 20.500.12556/dkum/0bcb1dfe-d0e2-4f85-9085-9e52248dd796
 
URL http://www.degruyter.com/view/j/agricultura.2016.13.issue-1-2/agricultura-2017-0004/agricultura-2017-0004.xml
 
Jezik:Angleški jezik
Vrsta gradiva:Znanstveno delo
Tipologija:1.02 - Pregledni znanstveni članek
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:A rapid microbial detection in different biological and environmental material is a key of preventing several foodborne diseases. By implementing nanotechnology into food safety sector, a great step towards successful, reliable and sensible detection methods of foodborne pathogens has been achieved. Therefore, the aim of this review was to illustrate some of the principal functions of nanotechnology-based techniques, used for microbial detection in the last few years. Regarding consumer’s health, the review also discusses the question of safety, concerning human exposure to nanomaterials (NMs). Due to their different composition-unique properties, such as greater penetrability, reactivity and high surface to volume ratio, NMs have been coupled to several biomolecules and integrated in special system devices, resulting in improvement of sensitivity in transmitting biological signal informations in a shorter time. Among all the NMs, gold, magnetic and fluorescent nanoparticles (NPs) have been widely used, also in microbial diagnosis. Despite the success of linking nanotechnology to detection of foodborne pathogens, the exposure to various NMs could also be a matter of potential risk to human health, although conclusions still need to be definitely proven.
Ključne besede:nanotechnology, food safety, nanoparticles, diagnosis, foodborne pathogens
Status publikacije:Objavljeno
Verzija publikacije:Objavljena publikacija
Leto izida:2016
Št. strani:str. 21-32
Številčenje:Letn. 13, št. 1/2
PID:20.500.12556/DKUM-68966 Novo okno
ISSN:1580-8432
UDK:620.3:614.31
COBISS.SI-ID:4318764 Novo okno
DOI:10.1515/agricultura-2017-0004 Novo okno
ISSN pri članku:1580-8432
NUK URN:URN:SI:UM:DK:AKSOBLY3
Datum objave v DKUM:14.11.2017
Število ogledov:1497
Število prenosov:207
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:Ostalo
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Gradivo je del revije

Naslov:Agricultura
Založnik:Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo, Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo, Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
ISSN:1580-8432
COBISS.SI-ID:116855808 Novo okno

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:14.11.2017

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Naslov:Nanotehnologija na področju varnosti hrane in ocenjevanja kakovosti : potencialnost nanodelcev v diagnostiki prehranskih povzročiteljev bolezni
Opis:Ključ do preprečevanja številnih bolezni, povzročenih z uživanjem kontaminirane hrane, sloni na hitrem odkrivanju mikrobov v različnem biološkem in okoljskem materialu. Uporaba nanotehnologije na področju varnosti hrane predstavlja velik korak v smeri uspešnih, zanesljivih in občutljivih metod za odkrivanje prehranskih povzročiteljev bolezni. Cilj preglednega članka je predstaviti nekatere glavne značilnosti nanotehnološko-baziranih tehnik, uporabljenih za odkrivanje mikrobov v zadnjih letih. Prav tako se pregledni članek dotakne vprašanja o varnosti uporabe nanomaterialov, predvsem z vidika potrošnikovega zdravja. Nanomateriali se, zaradi njihove različne sestave, ponašajo z edinstvenimi lastnostmi kot so večja prepustnost in prodornost, odzivnost ter večje razmerje površine v odvisnosti od volumna. Njihova sposobnost vezave na številne biomolekule in integriranje v posebne sistemske naprave pripomore k izboljšanju občutljivosti prenašanja bioloških signalnih informacij v krajšem časovnem intervalu. Široka uporaba zlatih, magnetnih in fluorescentnih nanodelcev je znana tudi v mikrobni diagnostiki. Kljub uspehu povezovanja nanotehnologije z odkrivanjem prehranskih povzročiteljev bolezni, je zaključek o tem ali izpostavljenost nanomaterialom pomeni potencialno tveganje za zdravje ljudi, potrebno še dokazati.
Ključne besede:nanotehnologija, varnost hrane, nanodelci, diagnostika, prehranski povzročitelji bolezni


Zbirka

To gradivo je del naslednjih zbirk del:
  1. Agricultura

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici