SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Uporaba različnih dodatkov pri izdelavi slivove marmelade
Avtorji:Fartek, Doroteja (Avtor)
Unuk, Tatjana (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf VS_Fartek_Doroteja_2017.pdf (521,85 KB)
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede smo ugotavljali, kako različni dodatki v slivovi marmeladi vplivajo na senzorično oceno marmelad. Kot osnovno surovino smo uporabili slive sorte 'Čačanska lepotica', kot dodatke pa mlete klinčke (6 g/l in 3 g/l), mleti ingver (6 g/l) in mleto lupino pomaranče (6 g/l). Namerno smo izbrali dodatke, ki so aromatični in imajo hkrati dokazane lastnosti antioksidantov. V začetku junija 2017 smo izvedli senzorično ocenjevanje z uporabo hedonske lestvice, kjer so preskuševalci ocenjevali vonj, barvo, okus, konsistenco, razmerje med sladkorjem in kislino ter skupni vtis posameznih vzorcev slivove marmelade. Hkrati so se preizkusili tudi v prepoznavanju dodatkov. Rezultati senzoričnega ocenjevanja so pokazali, da so dodatki statistično značilno vplivali na oceno barve, okusa, razmerja med sladkorjem in kislino ter oceno glede skupnega vtisa. Najboljšo skupno oceno je prejel vzorec marmelade z dodatkom lupine pomaranče, najslabšo skupno oceno pa je prejel vzorec z dodatkom klinčkov v količini 6 g/l mase.
Ključne besede:slivova marmelada, klinčki, ingver, lupina pomaranče, senzorično ocenjevanje
Leto izida:2017
Izvor:Maribor
Licenca:CC BY-NC-ND 4.0
To delo je dosegljivo pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Število ogledov:169
Število prenosov:40
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Use of different aditives in production of plum marmelade
Opis:At the Faculty of Agriculture and Life Sciences we determined how various additives in the plum jam affected the sensory assessment of jam. As basic material we used the 'Čačanska lepotica' plum variety. We added minced cloves (6 g/l and 3 g/l), minced ginger (6 g/l) and minced orange peel (6 g/l). We deliberately chose the additives that are aromatic and have proven properties of antioxidants at the same time. At the beginning of June 2017, a sensory evulation was carried out, using a hedonic scale. Testers were evaluating smell, color, taste, consistency, sugar-acid ratio and the overall impression of individual samples of plum jam. At the same time they also tried to identify the additives. The results of the sensory evulation showed that additives statistically significantly influenced the assessement of color, taste, sugar-acid ratio and an estimate of the overall impression. The best overall rating recived the jam with an addition of orange peel, and the worst overall rating recived the jam with added cloves in concetration 6 g/l of mass.
Ključne besede:plum jam, cloves, ginger, orange peel, sensory evaluation


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici