SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Topinambur v prehrani krav molznic
Avtorji:Dervarič, Aleksandra (Avtor)
Janžekovič, Marjan (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Brus, Maksimiljan (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Dervaric_Aleksandra_2017.pdf (1,95 MB)
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga (mb22)
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Spomladi leta 2015 so na kmetiji Andrečevih iz Sodišincev posadili gomolje topinamburja. Zanimala nas je možnost zamenjave topinamburjeve in koruzne silaže v prehrani krav molznic. Naredili smo kemične analize rastline topinamburja in topinamburjeve silaže. Krmili smo dve skupini krav v vezani reji. Ker smo imeli na razpolago manjšo količino topinamburjeve silaže (saj je za poskus bila namenjena manjša površina, in sicer 20 arov), je posledično v raziskavo bilo vključenih manj živali. Kontrolna skupina je vključevala štiri krave, testna pa tri. Kontrolna skupina je dobivala isti obrok kot pred poskusom, testno skupino pa smo najprej navajali na topinamburjevo silažo. Nato smo jim dva tedna pokladali 30 % topinamburjeve silaže in 70 % koruzne silaže. Potem pa smo jim še dva tedna pokladali 50 % topinamburjeve in 50 % koruzne silaže. Pred začetkom poskusa in po končanem krmljenju 30 % in 50 % topinamburjeve silaže v obroku smo izmerili količine mleka in dali analizirati mleko vsake krave. Proučili smo konzumacijo topinamburjeve silaže in vpliv na količino prirejenega mleka ter na vsebnost hranilnih snovi v mleku. Analizirali smo še hranilno vrednost pridelka in proizvodne stroške topinamburjeve silaže v primerjavi s koruzno silažo. Rezultati iz tega poskusa bodo podlaga za nadaljnje krmne poskuse
Ključne besede:topinambur, silaža, prehrana krav, prireja mleka
Leto izida:2017
Izvor:Maribor
Licenca:CC BY 4.0
To delo je dosegljivo pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Število ogledov:187
Število prenosov:35
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Jerusalem artichoke in the nutrition of dairy cow
Opis:In the spring of 2015, the Farm of the family Adreč from Sodišinci planted tubers of Jerusalem artichokes. We wanted to know what impact the Jerusalem artichoke silage had in the diet of dairy cows. We conducted a chemical analysis of the plant of the Jerusalem artichoke and the silage of the Jerusalem artichoke. We fed two groups of cows in connected breeding. Since we had a small amount of Jerusalem artichoke silage available, (because a small surface of 0.5 acres was intended for the experiment) fewer animals were included in the experiment. The control group consisted of four cows, the testing group of three. The control group received the same ration as before the experiment, the test group was first accustomed to Jerusalem artichoke. After that, we fed them 30 % of Jerusalem artichoke silage and 70 % corn silage for two weeks. After that, we fed them 50 % of Jerusalem artichoke silage and 50 % corn silage for another two weeks. Prior to the start of the experiment and after the feeding of 30 % and 50 % of the Jerusalem artichoke silage in the ration, we measured the quantities of produced milk and analysed the milk of each cow. We examined the consumption of the Jerusalem artichoke silage and the effect on the quantity of the milk produced and on the content of nutrients in the milk. We also analysed the nutritional value of the produce and the production costs of the Jerusalem artichoke silage in comparison with corn silage. The results of this experiment will be the basis for further feeding experiments.
Ključne besede:Jerusalem artichoke, silage, diet of dairy cows, produced milk


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici