| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Prehranjevalne navade zaposlenih v nujni medicinski pomoči
Avtorji:Trojnar, Alex (Avtor)
Lahe, Milica (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Lorber, Mateja (Komentor)
Datoteke:.pdf VS_Trojnar_Alex_2017.pdf (1004,44 KB)
MD5: 19584A7D9B6AF0D50C3FCB88C4ED80A5
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
Opis:Uvod: Zdrava in uravnotežena prehrana je bistvenega pomena pri vzdrževanju zdravja in preprečevanju kroničnih nenalezljivih bolezni. V službi preživimo veliko časa, zato je zelo pomembno, da se takrat prehranjujemo zdravo. Skrb vsakega dobrega delodajalca je kar se da najboljše psihofizično počutje delavca. Namen diplomskega dela je predstaviti zdravo prehrano ter z raziskavo ugotoviti prehranjevalne navade zaposlenih v nujni medicinski pomoči. Metode: Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji. Kot raziskovalni instrument smo uporabili anonimni anketni vprašalnik, ki je vseboval 17 vprašanj, od tega 14 vprašanj zaprtega tipa in 3 vprašanja pol zaprtega tipa. Pridobljene podatke smo tekstovno prikazali s pomočjo programa Microsoft Word in grafično s pomočjo programa Microsoft Excel. V raziskavi je sodelovalo 60 zaposlenih v Nujni medicinski pomoči v enem izmed zdravstvenih domov v Sloveniji, in sicer zdravstveni tehniki, in diplomirane medicinske sestre/diplomirani zdravstveniki. Rezultati: Na podlagi analize pridobljenih podatkov smo ugotovili, da skoraj polovica anketiranih meni, da se na delovnem mestu prehranjuje zdravo, kar 37 % pa jih meni nasprotno, torej da se ne prehranjujejo zdravo. Kot glavno oviro pri zdravem prehranjevanju jih večina navaja pomanjkanje časa, ostali pa razlog vidijo v pomanjkanju volje. Dve tretjini anketirancev dnevno zaužije od 3–5 obrokov. Več kot polovici anketirancem velikokrat čas ne dopušča, da bi se lahko redno prehranjevali. Še bolj zaskrbljujoče pa je, da jih je 23 % odgovorilo, da te možnosti sploh nima. Sklep: Prehranjevalne navade zaposlenih v Nujni medicinski pomoči predstavljajo velik problem sodobnega časa. Pri tem je pomembno predvsem to, da imajo zaposleni čas in možnost da se zdravo in redno prehranjujejo.
Ključne besede:Zdrava prehrana, zdravje, zdrav življenjski slog, zdravstvena vzgoja
Leto izida:2017
Založnik:[A. Trojnar]
Izvor:Maribor
UDK:613.2(043.2)
COBISS_ID:2377892 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:PYDUDUO2
Število ogledov:705
Število prenosov:166
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FZV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:06.10.2017

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Eating habits of employees working at the emergency medical services
Opis:Introduction: Healthy and balanced nutrition is essential for maintaining health and preventing us from chronic diseases. We spend a lot of time at work, so it is very important to take care of our eating habits during the time we are on duty. Care of every good employer is the best psychophysical condition of worker. Purpose of this diploma work is to present healthy food and to determine eating habits of the employees working at the emergency medical services with research. Research methodology: The research is based on quantitative methodology. As the research instrument we used anonymous questionnaire, which involved 17 questions of which 14 questions were closed-type and 3 half-closed type. Acquired data was shown with Microsoft Word text and presented graphically using Microsoft Excel. The study involved 60 employees of the emergency medical services in one of the health centers in Slovenia. Results: Based on our analysis of the results, we have found out that almost half of the respondents think they are eating healthy at their workplace. Though, 37% claims quite opposite. Most of them sees the lack of time as the main reason preventing them to eat healthy, while others see that reason in lack of will. Two thirds of respondents consume 3-5 meals daily. More than half of respondents have a problem with lack of time to be able to eat regularly. And even more worrying is the fact that 23% have answered that they do not even have the chance to eat regularly. Conclusion: Eating habits of employees working at the emergeny medical services represent a big problem of modern time. It is important here that workers have the time and possibility to eat healthy and regularly.
Ključne besede:Healthy food, health, healthy lifestyle, health education


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici