| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Chemometric characterization of Slovenian red wines
Avtorji:ID Ivanović, Milena (Avtor)
ID Petek, Anja (Avtor)
ID Islamčević Razboršek, Maša (Avtor)
ID Kolar, Mitja (Avtor)
Datoteke:.pdf Acta_Chimica_Slovenica_2017_Ivanovic,_Petek,_Islamcevic_Razborsek_Chemometric_Characterization_of_Slovenian_Red_Wines.pdf (119,46 KB)
MD5: 3F6197743BE89FE2C143BED106AEC867
PID: 20.500.12556/dkum/2b3fefb2-ca16-4579-af7b-993a692a5d16
 
URL https://journals.matheo.si/index.php/ACSi/article/view/2868
 
Jezik:Angleški jezik
Vrsta gradiva:Znanstveno delo
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:Total phenolic (TPC), flavonoid (TFC) and tannin (TTC) contents, total $SO_2$, total acids, pH, and reducing sugars were measured in twenty five Slovenian red wines from three key wine producing regions, Podravje, Posavje and Primorska. The results were chemometrically analysed and the wines were classified according to wine growing region and vine variety. Principal component analysis proved that TPC, TFC and TTC contents were primarily responsible for variation in the wines. Additionally, linear discriminant analysis (LDA) was performed and resulted in the satisfactory classification of samples by both vine variety and region.
Ključne besede:Slovenian red wines, quality parameters of wine, polyphenols, chemometric analysis
Status publikacije:Objavljeno
Verzija publikacije:Objavljena publikacija
Leto izida:2017
Št. strani:str. 537-542
Številčenje:Letn. 64, št. 3
PID:20.500.12556/DKUM-68635 Novo okno
ISSN:1318-0207
UDK:66
COBISS.SI-ID:20730646 Novo okno
DOI:10.17344/acsi.2016.2868 Novo okno
ISSN pri članku:1318-0207
NUK URN:URN:SI:UM:DK:KDTHXVG3
Datum objave v DKUM:03.10.2017
Število ogledov:1457
Število prenosov:375
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:Ostalo
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Gradivo je del revije

Naslov:Acta Chimica Slovenica
Skrajšan naslov:Acta Chim. Slov.
Založnik:Slovensko kemijsko društvo
ISSN:1318-0207
COBISS.SI-ID:14086149 Novo okno

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:03.10.2017

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Opis:Vsebnost skupnih fenolov (TPC), flavonoidov (TFC) in taninov (TTC), kakor tudi skupni $SO_2$, skupne kisline, pH, reducirajoči sladkorji so bili določeni v petindvajsetih slovenskih rdečih vinih iz treh ključnih vinorodnih območij: Podravja, Posavja in Primorske. Rezultati so bili kemometrično ovrednoteni, vina pa razvrščena glede na vinorodno območje in sorto vinske trte. Metoda glavnih osi je pokazala, da so vsebnosti TPC, TFC in TTC v prvi vrsti odgovorne za razliko med vini. Z rezultati linearne diskriminantne analize (LDA) pa smo ugotovili, da so analizirani parametri odvisni tako od sorte vinske trte kot tudi od vinorodnega območja.
Ključne besede:slovenska rdeča vina, parametri kakovosti vina, polifenoli, kemometrijska analiza


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici