| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document

Title:Črna barva v grafiki
Authors:Hršak, Tamara (Author)
Grajfoner, Samuel (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf MAG_Hrsak_Tamara_2017.pdf (3,54 MB)
MD5: 2F29D79874C267455A7898BC670B79F7
 
Language:Slovenian
Work type:Master's thesis/paper (mb22)
Typology:2.09 - Master's Thesis
Organization:PEF - Faculty of Education
Abstract:Osrednja tema magistrskega dela je črna barva v grafiki, ki je že od začetkov tiska temelj grafičnega izraza. Za boljše razumevanje črne barve smo na začetku preučili, kako barva deluje na človeka ter kako ta barvo zaznava. Barva namreč na vsakega posameznika deluje drugače, saj gre za občutek, ki ga zazna oko. V nadaljevanju smo posebej poudarili in obravnavali črno barvo in proučevali njene simbolične pomene in funkcije. V delu nas je zanimala predvsem črna barva v grafiki, ki se je v tej vrsti likovne umetnosti začela uporabljati že pred odkritjem papirja, z odkritjem tiska pa je postala sinonim za grafični postopek. S pojavom modernizma je črna barva dobila nov pomen, postala je izrazno sredstvo. S pojavom avantgard in s prehajanjem iz predmetnega v abstraktno je črna barva prišla v ospredje. Za primer smo predstavili dela in ustvarjanje umetnika Edvarda Muncha, ki je v ospredje postavil črno figuro, Kazimira Malevicha, ki je s svojim črnim kvadratom naredil prelom v umetnosti, ter Pieta Mondriana, ki se je obrnil k čisti abstrakciji in je z geometričnimi oblikami izražal videnje sveta. V magistrskem delu smo obravnavali tudi slovenske umetnike, ki se ukvarjajo s črno barvo, ki je v slovensko umetnost vstopila leta 1980. Na koncu smo izpostavili dva pomembna slovenska umetnika, ki ustvarjata v črni barvi na različnih likovnih področjih. Delo smo zaključili z njuno primerjavo, v kateri smo izpostavili podobnosti in razlike med njima glede ustvarjanja v črni barvi.
Keywords:barve, črna barva, grafika, tisk, risba, modernizem, abstraktno.
Year of publishing:2017
Publisher:[T. Hršak]
Source:Maribor
UDC:76(043.2)
COBISS_ID:23383560 New window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:S2QXSFJW
Views:800
Downloads:169
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:PEF
:
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Licences

License:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Link:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Description:The most restrictive Creative Commons license. This only allows people to download and share the work for no commercial gain and for no other purposes.
Licensing start date:21.09.2017

Secondary language

Language:English
Title:The colour black in printmaking
Abstract:The main theme of the Master’s thesis is the colour black in printmaking, which has been the foundation of expression in printmaking since the beginning of printing. So as to better understand the colour black, we first studied its effects on people and how we perceive it. Colours effect people differently, as they are a sense perceived by the eye. We further emphasised and discussed the colour black and studied its symbolic meanings and functions. The thesis predominantly focused on the colour black in printmaking, which was used in this art genre even before the invention of paper. When printing was discovered, it became synonymous with printmaking. With the emergence of modernism, the colour black gained a new meaning and became a means of expression. With the emergence of avant-garde movements and the shift from the figural to the abstract, the colour black moved to the forefront. The presented examples include the work and creativity of Edvard Munch, who foregrounded the black figure, Kazimir Malevich, whose Black Square represents a turning point in art, and Piet Mondrian, who turned to pure abstraction and expressed his vision of the world using geometric shapes. The Master’s thesis also focused on Slovene artists who deal with the colour black that entered the Slovene art arena in 1980. Finally, we emphasised the work of two important Slovene artists who create using the colour black in various art fields. The thesis concludes with a comparison of these two artists and a focus on the differences and similarities in their use of the colour black.
Keywords:colours, the colour black, printmaking, printing, drawing, modernism, abstract.


Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica